Ta wegetariańska, kolorowa bomba witaminowa zapewnia prawie tyle samo białka, co niektóre rodzaje mięsa. Jest też bogatym źródłem żelaza i wapnia. Rodzynki nadają sałatce wyjątkowo słodkiej nuty.

Składniki na 2 porcje:

  • 80 g nieugotowanej komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 260 g ciecierzycy
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 60 g sera feta
  • 30 g rodzynek
  • 2 cebule dymki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • Sól, pieprz i kminek

 

Sposób przygotowania:

  1. Przed gotowaniem dokładnie przepłucz komosę gorącą wodą, aby usunąć gorzkie substancje.
  2. Wlej do garnka dwa razy więcej wody niż komosy ryżowej.
  3. Dopraw komosę bulionem warzywnym, zagotuj, a następnie gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.
  4. Płucz ciecierzycę do momentu, aż woda będzie całkowicie czysta.
  5. Umyj szpinak i pozwól mu trochę wyschnąć.
  6. Wyłóż szpinak na talerz, dodaj ciecierzycę, posyp fetą i dodaj rodzynki.
  7. Pokrój cebulę na pierścienie. Posiekaj trochę orzechów włoskich i dodaj oba składniki do sałatki.
  8. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód przygotowując tym samym sos. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
  9. Pozwól gotowanej komosie ryżowej ostygnąć, a następnie dodaj ją do reszty składników.
  10. Po schłodzeniu komosy i dodaniu do sałatki, polej ją sosem i dobrze wymieszaj.

Smacznego!

 

MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY

MODUŁY W 1 PORCJI

Zboża - 1 1/3 / Nabiał - 1 / Mięso - 0 / Warzywa - 1/2

Owoce - 1/2  / Tłuszcze - 2 2/3 / Luksusy - 1/3 / Napoje - 0

02. marca 2020 r.
Zamknij menu