ZUPA ZIEMNIACZANA Z GRANATEM I WĘDZONĄ SZYNKĄ

PRZEPISY NA JESIEŃ: ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE

Składniki na 4 porcje:

Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4

 

1 owoc granatu (ok. 200 g)

480 g ziemniaków mączystych

2 szalotki

1 łyżka oliwy z oliwek

200 ml wytrawnego białego wina

1 l bulionu warzywnego

20 ml sherry

sól i świeżo zmielony pieprz

100 g wędzonej szynki wieprzowej

 

Do przygotowania pesto:

1 pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżo startego parmezanu

2 łyżki posiekanych migdałów

6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Owoc granatu przekroić na pół, trzymając połówkę nad miską, uderzać drewnianą łyżką w skórkę tak długo, aż oddzielą się wszystkie ziarna; odłożyć je na bok. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i razem z ziemniakami poddusić na rozgrzanym oleju. Wlać białe wino i bulion. Gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut. Aby przygotować pesto, zmiksować blenderem grubo posiekaną natkę pietruszki, obrany czosnek, parmezan, migdały i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku sherry, solą i pieprzem. Szynkę podsmażyć na chrupko na suchej patelni na małym ogniu. Wlać zupę na talerze, dodać szynkę. Skropić zupę pesto, posypać ziarnami granatu i podawać.

30. listopada 2016 r.
Zamknij menu