Kokosowy ryż z twarożkiem i morelami
Smak dzieciństwa
Zgodzicie się, że ryż ma w sobie coś z dzieciństwa? Szczególnie podany na słodko z owocami, przypomina wiejską sielankę, spokój oraz pachnące trawą powietrze. Naukowcy z Baylor College of Medicine przeprowadzili badanie, w którym pod lupę wzięto ponad 14 tysięcy dorosłych Amerykanów. Wolontariusze opowiadali, jak zbudowany jest ich codzienny jadłospis. Okazało się, że jeśli znajdował się w nim ryż, badani dłużej był syci, rzadziej ogarniał ich wilczy głód i niechętnie sięgali po kaloryczne przekąski, zaś wybierali warzywa i owoce. Dlatego dziś proponujemy ryż!
Składniki na 1 porcję
2 duże łyżki białego ryżu
100 g twarogu półtłustego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
2 morele
Stewia do smaku
Ryż wypłukać i ugotować na wodzie z odrobiną soli oraz stewią. Po ugotowaniu dodać pokruszony twaróg, wymieszać i zdjąć z gazu. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną morelę oraz posypać wiórkami kokosowymi. Można skropić sokiem z cytryny.