Hamburger á la Mrs.Sporty
Lekkie dania z grilla
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
1 mała puszka kukurydzy (waga po odsączeniu ok. 140 g)
1 mała czerwona papryka
1 cebula
500 g mięsa mielonego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/3 opak. (15 g) przyprawy do dań z grilla
1 średnie jajko
2 pomidory
4 liście sałaty lodowej
4 bułki do burgerów
4 plastry sera topionego chester
4 łyżeczki keczupu
4 łyżeczki majonezu light
Sposób przygotowania:
Kukurydzę wyłożyć na sitko i odsączyć. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Mięso mielone wymieszać z przecierem pomidorowym, przyprawami, jajkiem, cebulą, kukurydzą i papryką. Uformować 4 płaskie, okrągłe steki.
Pomidory umyć, pociąć na plasterki. Liście sałaty umyć, osuszyć.
Mięso grillować po obydwu stronach przez ok. 5 minut. Zanim się dosmaży, połówki bułek ułożyć na grillu i również podpiec.
Na gorących stekach ułożyć po 1 plasterku sera. Do bułek włożyć liście sałaty, steki, plastry pomidorów, dodać keczup i majonez.
Doskonale smakują z grillowanymi pomidorami i cebulą.