Hamburger á la Mrs.Sporty

Lekkie dania z grilla

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

1 mała puszka kukurydzy (waga po odsączeniu ok. 140 g)

1 mała czerwona papryka

1 cebula

500 g mięsa mielonego

1 łyżka przecieru pomidorowego

1/3 opak. (15 g) przyprawy do dań z grilla

1 średnie jajko

2 pomidory

4 liście sałaty lodowej

4 bułki do burgerów

4 plastry sera topionego chester

4 łyżeczki keczupu

4 łyżeczki majonezu light

Sposób przygotowania:

Kukurydzę wyłożyć na sitko i odsączyć. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Mięso mielone wymieszać z przecierem pomidorowym, przyprawami, jajkiem, cebulą, kukurydzą i papryką. Uformować 4 płaskie, okrągłe steki.

Pomidory umyć, pociąć na plasterki. Liście sałaty umyć, osuszyć.

Mięso grillować po obydwu stronach przez ok. 5 minut. Zanim się dosmaży, połówki bułek ułożyć na grillu i również podpiec.

Na gorących stekach ułożyć po 1 plasterku sera. Do bułek włożyć liście sałaty, steki, plastry pomidorów, dodać keczup i majonez.

Doskonale smakują z grillowanymi pomidorami i cebulą.

21. maja 2016 r.
Zamknij menu