Waniliowe rogaliki bożonarodzeniowe

Składniki na 60 porcji:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 24 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 120 g migdałów
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g mąki pszennej
  • 50 gramów cukru
  • 24 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, migdały. Następnie dodaj masło i żółtka. Połącz całość mikserem (hakiem), następnie rękoma uformuj gładkie ciasto. 

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 1h.

Po upływie 1 h ciasto podziel na mniejsze porcje i uformuj rolki o średnicy około 2,5 cm. 

Pokrój rolkę na plasterki i z każdego plasterka uformuj rogaliki.

Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 170 - 200 ° przez ok. 10 minut.

Po upieczeniu wyjmij blachę i posyp rogaliki cukrem pudrem zmieszanym ze zwykłym cukrem.

Możesz powtórzyć tą czynność, gdy rogaliki ostygną.

Rogaliki możesz przechowywać w zamkniętej puszcze przez ok 3 tygodnie.

Moduły zgodnie z koncepcją Mrs.Sporty

Weglowodany ¼, tłuszcz ½, luksus 1/4

 

Zobacz też: Świąteczne pieczone jabłka

07. grudnia 2020 r.
Zamknij menu