Cukrzyca typu 2

Wpływ diety

Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, która zaburza zdolność organizmu do pozyskiwania energii z glukozy, czyli obecnego 

we krwi cukru.Ponad 90% chorych cierpi na cukrzycę typu 2, która pojawia się zwykle u dorosłych osób, przeważnie otyłych. 

Właściwa dieta może zapobiegać tego typu cukrzycy lub opóźniać jej szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Spożywaj dobrze zbilansowane posiłki i przekąski aby stężenie glukozy we krwi utrzymywało się na prawidłowym poziomie musisz 

dostarczać oraganizmowi węglowodany, tłuszcze i białka w odpowiednich proporcjach.

Wybieraj węglowodany wysokiej jakości. Węglowodany o niskim ładunku glikemicznym  takie jak produkty pełnoziarniste zawierają

witaminy, minerały i błonnik. Należy ograniczyć cukier i słodziki które dostarczają głównie kalorii.

Wybieraj produkty bogate w błonnik takie jak jęczmień, owies, fasola, groch i soczewica aby zapobiec nagłym skokom stężenia

cukru we krwi po posiłku.

Stosuj dietę niskotłuszczową oraz ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów utwardzanych obecnych

w żywności paczkowanej. Z kolei tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone takie jak te obecne w olejach roślinnych, orzechach, 

rybach i awokado są zdrowe dla serca, spowalniają trawienie i mogą zmniejszać insulinooporność.

Ogranicz spożycie produktów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Są to wskaźniki tego jak szybko organizm pozyskuje z jedzenia glukozę.

Należy ograniczyć spożycie produktów takich jak ziemniaki, wafle ryżowe, płatki kukurydziane, napoje bezalkoholowe, precle i krakersy. 

Do diety powinno się włączyć produkty takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze, jęczmień, płatki z otrębami, makarony pełnoziarniste, mleko i jogurt.

Korzystnie na stężenie glukozy we krwi może wpływać suplementacja chromu. Pierwiastek ten występuje śladowo w produktach takich jak otręby pszenne, 

produkty pełnoziarniste, pierś kurczaka, grzyby i melasa trzcinowa.

Ogranicz spożycie alkoholu, który może powodować wahania stężenia cukru we krwi.

 

25. stycznia 2019 r.
Zamknij menu