Cukrzyca typu 2
Wpływ diety
Cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, która zaburza zdolność organizmu do pozyskiwania energii z glukozy, czyli obecnego
we krwi cukru.Ponad 90% chorych cierpi na cukrzycę typu 2, która pojawia się zwykle u dorosłych osób, przeważnie otyłych.
Właściwa dieta może zapobiegać tego typu cukrzycy lub opóźniać jej szkodliwy wpływ na zdrowie.
Spożywaj dobrze zbilansowane posiłki i przekąski aby stężenie glukozy we krwi utrzymywało się na prawidłowym poziomie musisz
dostarczać oraganizmowi węglowodany, tłuszcze i białka w odpowiednich proporcjach.
Wybieraj węglowodany wysokiej jakości. Węglowodany o niskim ładunku glikemicznym takie jak produkty pełnoziarniste zawierają
witaminy, minerały i błonnik. Należy ograniczyć cukier i słodziki które dostarczają głównie kalorii.
Wybieraj produkty bogate w błonnik takie jak jęczmień, owies, fasola, groch i soczewica aby zapobiec nagłym skokom stężenia
cukru we krwi po posiłku.
Stosuj dietę niskotłuszczową oraz ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów utwardzanych obecnych
w żywności paczkowanej. Z kolei tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone takie jak te obecne w olejach roślinnych, orzechach,
rybach i awokado są zdrowe dla serca, spowalniają trawienie i mogą zmniejszać insulinooporność.
Ogranicz spożycie produktów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym. Są to wskaźniki tego jak szybko organizm pozyskuje z jedzenia glukozę.
Należy ograniczyć spożycie produktów takich jak ziemniaki, wafle ryżowe, płatki kukurydziane, napoje bezalkoholowe, precle i krakersy.
Do diety powinno się włączyć produkty takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze, jęczmień, płatki z otrębami, makarony pełnoziarniste, mleko i jogurt.
Korzystnie na stężenie glukozy we krwi może wpływać suplementacja chromu. Pierwiastek ten występuje śladowo w produktach takich jak otręby pszenne,
produkty pełnoziarniste, pierś kurczaka, grzyby i melasa trzcinowa.
Ogranicz spożycie alkoholu, który może powodować wahania stężenia cukru we krwi.