Jesienna zupa z dodatkiem zielonego groszku

Genialna zupa na czas pierwszych jesiennych chłodów.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 100 g bekonu
  • (w plasterkach o grubości 5 mm)
  • 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g zielonego orkiszu
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 150 g marchwi
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 400 ml mleka (1,5%)
  • 100 ml śmietany
  • 150 g pora
  • 10 świeżego majeranku
  • 4 łyżeczki śmietany
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój boczek. Posiekaj cebulę w kostkę. Rozgrzej olej w rondelku i podsmaż boczek. Wyjmij go z rondelka i odłóż na talerzyku. Następnie podsmaż cebulę do momentu, aż się zarumieni. Wymieszaj ją z zielonym orkiszem, a następnie zalej 500 ml bulionu wołowego i dodaj liście laurowe. Przykryj garnek i gotuj wywar przez około 25 minut na małym ogniu.

W międzyczasie oczyść marchew, korzenie selera i pietruszki, obierz i pokrój w kostki o wielkości 5 mm. Dodaj do zupy warzywa, mleko i śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Oczyść pora, a jego jasnozieloną część pokrój na 5 mm plasterki. Dodaj do zupy i gotuj przez 8 do 10 minut. Liście majeranku wymieszaj z bekonem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z bekonem, liśćmi majeranku i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietanki Crème fraîche.

SMACZNEGO!

18. listopada 2019 r.
Zamknij menu