Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?
JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ w okresie jesienno-zimowym?
1. Regularnie uprawiaj sport - umiarkowany trening pobudza układ odpornościowy i sprawia, że lepiej
funkcjonuje!
2. Jedz owoce i warzywa - dostarczają organizmowi m.in.: witamin C, D i ß-karotenu.
3. Zadbaj o odpowiednią ilość snu - Twój organizm potrzebuje regeneracji!
4. Unikaj alkoholu, papierosów i innych używek.
5. Ogranicz spożywanie ciężkostrawnego jedzenia - ostatni posiłek zjedz 3-4 godziny przed snem.
Które produkty jeść, by wzmocnić swoją odporność?
Do warzyw i owoców stanowiących dobre źródło witaminy C należą: papryka czerwona i zielona, natka
pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa, czarna porzeczka, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i
pomarańcza.
Duże ilości ß-karotenu zawarte są w: marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczypiorku,
papryce czerwonej, boćwinie oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
Do produktów żywnościowych zawierających duże ilości witaminy D3 należą: tran i tłuste ryby morskie
(śledź, łosoś, sardynka). Neleży jednak pamiętać, że najlepsze źródło witaminy D stanowi synteza
skórna pod wpływem promieniowania słonecznego (dlatego w okresie jesienno-zimowym pamiętajmy o
suplementacji).
Warto też wspomnieć o warzywach cebulowych (źródło siarczków organicznych) do których zalicza się:
cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Czosnek i cebula wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
By poprawić swoją odporność należy także włączyć do swojej diety produkty kiszone. Spożywanie
kiszonej kapusty, ogórków czy kefirów zapewni równowagę flory jelitowej oraz zapobiegnie namnażaniu
się drobnoustrojów chorobotwórczych.