Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ w okresie jesienno-zimowym?

1. Regularnie uprawiaj sport - umiarkowany trening pobudza układ odpornościowy i sprawia, że lepiej

funkcjonuje!

2. Jedz owoce i warzywa - dostarczają organizmowi m.in.: witamin C, D i ß-karotenu.

3. Zadbaj o odpowiednią ilość snu - Twój organizm potrzebuje regeneracji!

4. Unikaj alkoholu, papierosów i innych używek.

5. Ogranicz spożywanie ciężkostrawnego jedzenia - ostatni posiłek zjedz 3-4 godziny przed snem.

 

Które produkty jeść, by wzmocnić swoją odporność?

Do warzyw i owoców stanowiących dobre źródło witaminy C należą: papryka czerwona i zielona, natka

pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa, czarna porzeczka, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i

pomarańcza.

Duże ilości ß-karotenu zawarte są w: marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczypiorku,

papryce czerwonej, boćwinie oraz takich owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.

Do produktów żywnościowych zawierających duże ilości witaminy D3 należą: tran i tłuste ryby morskie

(śledź, łosoś, sardynka). Neleży jednak pamiętać, że najlepsze źródło witaminy D stanowi synteza

skórna pod wpływem promieniowania słonecznego (dlatego w okresie jesienno-zimowym pamiętajmy o

suplementacji).

Warto też wspomnieć o warzywach cebulowych (źródło siarczków organicznych) do których zalicza się:

cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Czosnek i cebula wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

By poprawić swoją odporność należy także włączyć do swojej diety produkty kiszone. Spożywanie

kiszonej kapusty, ogórków czy kefirów zapewni równowagę flory jelitowej oraz zapobiegnie namnażaniu

się drobnoustrojów chorobotwórczych.

12. października 2020 r.
Zamknij menu