Świąteczny deser Trifle
Czy menu na święta jest już gotowe? Jeśli nie, mamy dla Ciebie kilka propozycji! W najbliższych dniach podpowiemy Ci kilka pysznych i zdrowych potraw, które zasługują na to, by znaleźć się na Twoim Wigilijnym stole. Zacznijmy od słodkości! Świąteczny deser Trifle poleca się jako cudowne zwieńczenie obiadu.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka wiśni z zalewy (masa po odsączeniu 350 g)
- 2 opakowania przyprawy do grzańca
- 400 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 opakowanie budyniu kokosowego
- 200 g twarożku śmietankowego 0,2% tłuszczu
- 3 łyżki likieru amaretto
- 200 g grubych, miękkich pierników lub ciasta piernik
- 10 g bezików
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć na sitku, sok zachować. Sok zagotować w garnuszku, dodać przyprawę do grzańca. Odstawić na 15 minut.
Ugotować budyń na mleku z ksylitolem według instrukcji na opakowaniu. Schłodzić. Następnie wymieszać z twarożkiem i (ewentualnie) dodać amaretto.
Pierniki pokruszyć na grube kawałki, połowę ułożyć w czterech salaterkach, polać je połową soku z wiśni. Następnie rozłożyć połowę wiśni i masy budyniowej. Potem ponownie warstwami - piernik, wiśnie i budyń.
Odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Bezy pokruszyć i na krótko przed podaniem posypać nimi deser Trifle.
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1/4 / Nabiał - 0 / Mięso - 0 / Warzywa - 0
Owoce - 1/2 / Tłuszcze - 0 / Luksusy - 5 / Napoje - 0