Kisir - turecka sałatka z kaszy bulgur
Kisir to popularna turecka sałatka, która wspaniale smakuje wiosną i latem. Jest łatwy w przygotowaniu i lekki, zdrowy, a do tego bardzo orzeźwiający. Absolutny hit w sezonie pikników i grillowania!
Składniki (porcja dla 5 osób):
- 250 g kaszy bulgur
- 1 cebula
- 1/2 ogórka
- 2 pomidory
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mięty pieprzowej
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 cytryna
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Umyj ogórka, obierz i pokrój w kostkę. Umyj pomidory. Usuń z nich nasiona wraz z sokiem, a następnie pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Dodaj słodką paprykę i koncentrat pomidorowy, po czym gotuj na małym ogniu. Odlej około 75 ml sosu i zalej kaszę bulgur. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
Następnie do zimnego bulguru dodaj pokrojone pomidory, ogórka, świeżą pietruszkę, sok wyciśnięty z cytryny. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj.
Nasza rada: sałatka najlepiej smakuje, gdy kilka godzin postoi w chłodzie. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej kminku.
SMACZNEGO!