PASTA WARZYWNA Z GREMOLATĄ ZIOŁOWĄ I KREWETKAMI
To bogate w witaminy, śródziemnomorskie danie o niskiej zawartości węglowodanów jest właśnie tym, czego potrzebujesz po treningu Mrs.Sporty.
Składniki na 2 porcje:
Ziołowa gremolata
- 1 cytryna
- 3 łodygi pietruszki bez listków
- 2 łodygi kopru
- 2 łyżki szczypiorku
PASTA WARZYWNA
- 500 g cukinii
- 300 g marchewki
- 1 szczypta soli
- 2 szalotki
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 200 g mrożonych krewetek, surowych, obranych (rozmrozić wcześniej)
- 1 ząbek czosnku
- 2 litry wody
- 150 ml bulionu warzywnego
- 60 g kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Umyj natkę pietruszki, łodyżki kopru i szczypiorek. Osusz i grubo posiekaj. Cytrynę umyj gorącą wodą i zetrzyj około ¾ skórki. Następnie wszystko razem wymieszaj, aby powstała gremolata. Odstaw na bok.
Cukinię i marchew umyj. Obierz i pokrój w cienkie plasterki za pomocą krajarki spiralnej lub obieraczki do warzyw. Dopraw paski cukinii odrobiną soli i pozwól im się poddusić. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chilli umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż i drobno posiekaj. Posiekaj też czosnek. Rozgrzej trochę oleju na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż krewetki, szalotkę, chilli i czosnek na dużym ogniu przez 2-3 minuty. W międzyczasie w rondelku zagotuj 2 l wody i zalej nią makaron z cukinii. Podgotuj, a następnie odcedź. Do bulionu dodaj śmietanę. Krótko zagotuj. Następnie dodaj makaron marchewkowy, dopraw do smaku solą i gotuj przez kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Makaron z cukinii wymieszaj z makaronem marchewkowym. Przed podaniem udekoruj przygotowaną gremolatą ziołową.