Dietetyczna szarlotka z gruszkami

Słodkości tej pysznej szarlotce nadają gruszki. Zdrowo i dietetycznie!

Składniki

  • 4 jajka
  • 70 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 gruszki ze skórką
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Wymieszać za pomocą łyżki z mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i aromatem. Ciasto przelać do blaszki lub okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki. Piec ok 30-40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia, po czym wyjąć z formy.

25. października 2017 r.
Zamknij menu