Insulinooporność przepisy

Insulinooporność - przepisy, które zapobiegną wahaniom cukru

W kuchni osoby z insulinoopornością nie powinno brakować produktów odżywczych, które odpowiednio wkomponowane w jadłospis będą zapobiegały wahaniom cukru, zmniejszą stres. Przepisy dla osób cierpiących na insulinooporność powinny zapewnić przygotowanie posiłków, które dadzą nam komfort psychiczny oraz zapewnią uczucie sytość.

Wśród produktów niezbędnych w kuchni chorego na insulinooporność trzeba wymienić:

  • dobrej jakości mięsa – tłuste oraz te chude,
  • podroby, które są bombą witaminową
  • ryby,
  • owoce morza,
  • pełnoziarniste kasze,
  • warzywa,
  • owoce – najlepiej te kwaśne lub w ciemnym kolorze, tj. borówki, porzeczki, jeżyny,
  • zdrowe tłuszcze, tj. oliwa z oliwek, olej kokosowy, smalec, masło klarowane.

Jak wykorzystać je w praktyce?

Jadłospis dla osoby z początkową insulinoopornością

Śniadanie: omlet ze szpinakiem i cebulką

·         1 łyżka masła klarowanego

·         2 jajka

·         Cebula, czosnek

·         200 g szpinaku świeżego

·         Kilka suszonych pomidorów

II śniadanie: koktajl jaglany szarlotkowy

·         30 g kaszy jaglanej ugotowanej

·         100g mleka kokosowego

·         1 łyżka wiórków kokosowych

·         1 jabłko

·         1 łyżka nasion chia

Obiad: zapiekana cukinia z tuńczykiem

·         Cukinia – 1 mała szt.

·         1 opak. tuńczyka w sosie własnym ok. 150 g

·         Papryka, cebula, groszek zielony – jako farsz

·         Przyprawy

Kolacja:  kasza gryczana z pieczarkami

·         30 g kaszy gryczanej

·         1 łyżka oleju kokosowego

·         ½  cebuli

·         150 g pieczarek

·         Czosnek

·         Sól, pieprz

·         Ogórek kiszony

 

Jadłospis dla osoby z zaawansowaną insulinoopornością

Śniadanie: omlet ze szpinakiem i cebulką

·         1 łyżka masła klarowanego

·         3 jajka

·         Cebula, czosnek

·         200 g szpinaku świeżego

·         Kilka suszonych pomidorów

II śniadanie: pieczone frytki warzywne

·         200 g dynii Hokkaido

·         200 g korzenia pietruszki

·         1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

·         Przyprawy

Obiad: zapiekana cukinia z tuńczykiem

·         Cukinia – 1 mała szt.

·         1 opak. tuńczyka w sosie własnym ok. 150 g

·         Papryka, cebula, groszek zielony – jako farsz

·         Przyprawy

Kolacja:  leczo

·         1 łyżka oleju kokosowego

·         ½  cebuli, czosnek

·         Papryka czerwona, cukinia 200g g

·         2 pomidory malinowe

·         150 g surowego schabu 

16. listopada 2017 r.
Zamknij menu