Migdałowe ciasteczka bożonarodzeniowe z nutką wanilii

Wypróbujcie przepis na tradycyjne austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe w wersji fit. Białą mąkę wymieniliśmy na orkiszową, a zamiast masła daliśmy jogurt. I już mamy mniejszą zawartość tłuszczu. Teraz można je jeść bez większych wyrzutów sumienia!

migdałowe ciasteczka: Składniki

(na 24 sztuki)

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 100 g naturalnego jogurtu 1,5% tłuszczu
  • 50 g musu jabłkowego niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub cynamonu

Ciasteczka bożonarodzeniowe: sposób przygotowania

  1. Wymieszaj migdały, orzechy laskowe, mąkę orkiszową i szczyptę soli. Przekrój laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka. Wymieszaj jogurt z musem jabłkowym i dodaj do pozostałych składników.
  2. Zagniataj ciasto przez około 5 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego kulę. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C (termoobieg). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  4. Posyp blat mąką orkiszową, a następnie ponownie zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj walce o grubości palca wskazującego. Pokrój je na kawałki o długości 4-5 cm.Uformuj nieco cieńsze końce tak by powstały półksiężyce i ułóż je na blasze do pieczenia.
  5. Piecz ciastka przez około 15-20 minut do momentu, aż ich brzegi się zarumienią.
  6. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.
08. grudnia 2019 r.
Zamknij menu