Marchewka - zwykłe warzywo o niezwykłych właściwościach
Marchewka nie tylko wzmacnia opaleniznę, ale też... poprawia odporność!
Dlaczego warto sięgać po marchewkę? Ze względu na jej wyjątkowe właściwości! Dzięki zawartości beta-karotenu nie tylko sprawi, że będziesz mieć bardziej śniadą cerę, ale również zapewni prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i pomoże organizmowi chronić się przed nowotworami. Co ważne, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym marchew wzmacnia odporność. A na tym zależy obecnie każdej z nas!
Marchew: właściwości i pochodzenie warzywa
Marchewka, która dziś jest niemal w każdej kuchni, pojawiła się dopiero w XVII wieku! Wyhodowali ją Holendrzy. Wcześniej, już w starożytnych Chinach, znano zupełnie inną, białą odmianę marchwi. Mało kto wie, że nadal można zakupić żółte, czerwone, ciemnofioletowe, a nawet czarne marchewki. Ze względu na które właściwości warto włączyć marchew do swojego menu?
Właściwości odżywcze marchewki:
- Jest bogatym źródłem karotenoidów, w tym beta-karotenu, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku
- Wspomaga leczenie trądziku
- Opóźnia pojawianie się zmarszczek
- Poprawia stan włosów i paznokci
- Pomaga w pielęgnowaniu opalenizny i nadaje cerze śniady kolor
- Wykorzystywana w profilaktyce nowotworów
- Poprawia funkcjonowanie serca
- Wzmacnia układ immunologiczny
- Obniża poziom cholesterolu we krwi - ma działanie antymiażdżycowe
Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością spożywanej marchwi! Zbyt duża ilość marchewki w menu może się przyczynić do nadmiernej produkcji witaminy A w organizmie, a ta w dużych ilościach jest toksyczna.
Marchew - kaloryczność
W 100 g marchwi znajduje się jedynie około 40 kcal. Diabetycy powinni wiedzieć, że surowa marchew ma znacznie niższy indeks glikemiczny (16) niż gotowana (47).
Co jeszcze warto wiedzieć o tym warzywie? Marchew można jeść na surowo, ale też gotować na parze, w wodzie lub piec. Należy jednak pamiętać, by nie przekrajać warzywa przed ugotowaniem - wówczas straci mniej składników odżywczych. Oprócz zastosowania w daniach obiadowych, zupach i sałatkach, z marchwi można przyrządzać pyszne ciasta.
Bezglutenowa babka marchewkowa
SKŁADNIKI (NA 10 PORCJI)
- 250 g kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
- 400 g marchewki
- 80 g oliwy z oliwek
- 150 g miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki stołowe migdałów
- 5 jajek kurzych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę gryczaną zmielić w młynku. Można zamiast kaszy użyć mąki gryczanej. Marchewki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Olej zmiksować z jajkami i miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, zmielonymi w młynku migdałami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1 / Nabiał - 0 / Mięso - ½ / Warzywa - 0
Owoce - 0 / Tłuszcze - 1 / Luksusy - ½ / Napoje - 0
Zobacz też: