W jakich produktach spożywczych ukrywa się cukier?
więcej
Złote mleko na odporność
Podczas zimy i stresującego okresu przedświątecznego Twój układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Złote mleko to niemal cudowny napój: wzmacnia układ odpornościowy, a przy okazji rozgrzewa. A jak smakuje!
Złote mleko i jego cudowne właściwości
Złote mleko to mikstura wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Ma działanie przeciwzapalne i pobudzające. Zawarta w nim kurkuma nie tylko wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje, ale też ma właściwości antynowotworowe. Miód z kolei jest znany ze swojego działania przeciwbakteryjnego. Wchodzący w skład złotego mleka cynamon pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn. To wszystko sprawia, że po napój warto sięgać nie tylko w okresie przedświątecznym, ale przez całą zimę.
Składniki na 2 porcje
- 350 ml mleka migdałowego
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki miodu
- 1 plasterek (około 10 g) imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 laska cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 4 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
Przepis na złote mleko
- Delikatnie podgrzej mleko migdałowe na średnim ogniu.
- Dodaj do ciepłego mleka kurkumę i miód, a następnie dobrze wymieszaj tak, by miód się rozpuścił.
- Zetrzyj imbir i dodaj do mleka.
- Dodaj do napoju pozostałe składniki.
- Gotuj mleko ze wszystkim składnikami przez około 5 minut, a następnie odcedź przelewając przez drobne sito.
- Jeśli chcesz możesz podać napój posypany szczyptą kurkumy.
Zobacz też:
26. października 2020 r.