Smothie arbuzowe
więcej
Tajny składnik: twaróg!
W długie adwentowe wieczory uosobieniem przygotowań do świąt będzie pyszne ciasto piaskowe. Przepisy na nie często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś zdradzimy Ci nasz sekret: co zrobić, by ciasto było bardziej wilgotne i po prostu rozpływało się w ustach. Ja zrobić babkę piaskową? Oto przepis!
SKŁADNIKI NA babkę piaskową
- 500 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g surowego cukru trzcinowego
- Sól, kardamon i cynamon
- 400 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 2 jajka
- 100 g musu jabłkowego
- Sok z pomarańczy
- 100 g marcepanu
- Skórka z połowy pomarańczy
- 150 g rodzynek
- 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić babkę piaskową?
- Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły, przyprawy).
- W oddzielnej misce wymieszaj twaróg, jaja, mus jabłkowy oraz sok z pomarańczy.
- Zetrzyj na tarce marcepan. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Dodaj do miski z mokrymi składnikami babki.
- Wymieszaj ze sobą składniki z obu misek. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
- Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Uformuj ciasto na kształt chleba znacznie węższego u góry niż u podstawy.
- Piecz ciasto przez przez około 60 minut w 160 stopniach. Gdy już się zarumieni możesz przykryć je folią, by nie przypiekło się za bardzo.
- Pod koniec pieczenia z pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto piaskowe jest gotowe.
- Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
- Na koniec oprósz ją cukrem pudrem.
03. grudnia 2019 r.