W długie adwentowe wieczory uosobieniem przygotowań do świąt będzie pyszne ciasto piaskowe. Przepisy na nie często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś zdradzimy Ci nasz sekret: co zrobić, by ciasto było bardziej wilgotne i po prostu rozpływało się w ustach. Ja zrobić babkę piaskową? Oto przepis!

SKŁADNIKI NA babkę piaskową

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g surowego cukru trzcinowego
  • Sól, kardamon i cynamon
  • 400 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 2 jajka
  • 100 g musu jabłkowego
  • Sok z pomarańczy
  • 100 g marcepanu
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • 150 g rodzynek
  • 3 łyżki cukru pudru

Jak zrobić babkę piaskową?

  1. Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły, przyprawy).
  2. W oddzielnej misce wymieszaj twaróg, jaja, mus jabłkowy oraz sok z pomarańczy.
  3. Zetrzyj na tarce marcepan. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Dodaj do miski z mokrymi składnikami babki.
  4. Wymieszaj ze sobą składniki z obu misek. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
  5. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  7. Uformuj ciasto na kształt chleba znacznie węższego u góry niż u podstawy.
  8. Piecz ciasto przez przez około 60 minut w 160 stopniach. Gdy już się zarumieni możesz przykryć je folią, by nie przypiekło się za bardzo.
  9. Pod koniec pieczenia z pomocą drewnianego patyczka sprawdź, czy ciasto piaskowe jest gotowe.
  10. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
  11. Na koniec oprósz ją cukrem pudrem.
03. grudnia 2019 r.
Zamknij menu