Jesienna zupa z dodatkiem zielonego groszku
Genialna zupa na czas pierwszych jesiennych chłodów.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 100 g bekonu
- (w plasterkach o grubości 5 mm)
- 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
- 2 łyżki oleju
- 150 g zielonego orkiszu
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 150 g marchwi
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 400 ml mleka (1,5%)
- 100 ml śmietany
- 150 g pora
- 10 świeżego majeranku
- 4 łyżeczki śmietany
- Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój boczek. Posiekaj cebulę w kostkę. Rozgrzej olej w rondelku i podsmaż boczek. Wyjmij go z rondelka i odłóż na talerzyku. Następnie podsmaż cebulę do momentu, aż się zarumieni. Wymieszaj ją z zielonym orkiszem, a następnie zalej 500 ml bulionu wołowego i dodaj liście laurowe. Przykryj garnek i gotuj wywar przez około 25 minut na małym ogniu.
W międzyczasie oczyść marchew, korzenie selera i pietruszki, obierz i pokrój w kostki o wielkości 5 mm. Dodaj do zupy warzywa, mleko i śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Oczyść pora, a jego jasnozieloną część pokrój na 5 mm plasterki. Dodaj do zupy i gotuj przez 8 do 10 minut. Liście majeranku wymieszaj z bekonem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z bekonem, liśćmi majeranku i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietanki Crème fraîche.
SMACZNEGO!