Szarlotka na mące gryczanej

Dietetyczna szarlotka w wersji fit z mąki gryczanej

Składniki na 10 porcji:

  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • Pół kostki masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 4 duże jabłka
  • 0,5 szklanki wody
  • 50 g cynamonu
  • Szczypta soli
szarlotka z mąki gryczanej

Sposób przygotowania:

Żółtka zmiksować z jogurtem na gładko. Białka wstawić do lodówki. Mąkę masło i masę z żółtkami umieścić w misce i dłonią wyrabiać ciasto (stopniowo dolewać wodę, dla uzyskania odpowiednio zwartej konsystencji). Podzielić ciasto na 3 części. Dwie z nich wstawić do lodówki, a resztę do zamrażarki.

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku z odrobiną wody, posypać obficie cynamonem i dusić do miękkości. Zdjąć z gazu.

Blaszkę lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć spód i boki ciastem wyjętym z lodówki. Nakłuć widelcem i zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

W czasie pieczenia zmiksować białka wraz z odrobiną soli. Na podpieczony i gorący spód wyłożyć jabłka, pianę z białek, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 st. C.

 

Moduły w 1 porcji:

  • Zboża 2,
  • tłuszcze 3/4,
  • owoce 1/3,

[Przepis przygotowany przez klub Mrs.Sporty Zamość]

02. października 2019 r.
Zamknij menu