Szarlotka na mące gryczanej
Dietetyczna szarlotka w wersji fit z mąki gryczanej
Składniki na 10 porcji:
- 0,5 kg mąki gryczanej
- Pół kostki masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 4 duże jabłka
- 0,5 szklanki wody
- 50 g cynamonu
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z jogurtem na gładko. Białka wstawić do lodówki. Mąkę masło i masę z żółtkami umieścić w misce i dłonią wyrabiać ciasto (stopniowo dolewać wodę, dla uzyskania odpowiednio zwartej konsystencji). Podzielić ciasto na 3 części. Dwie z nich wstawić do lodówki, a resztę do zamrażarki.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku z odrobiną wody, posypać obficie cynamonem i dusić do miękkości. Zdjąć z gazu.
Blaszkę lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć spód i boki ciastem wyjętym z lodówki. Nakłuć widelcem i zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
W czasie pieczenia zmiksować białka wraz z odrobiną soli. Na podpieczony i gorący spód wyłożyć jabłka, pianę z białek, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180 st. C.
Moduły w 1 porcji:
- Zboża 2,
- tłuszcze 3/4,
- owoce 1/3,
[Przepis przygotowany przez klub Mrs.Sporty Zamość]