MATCHA JAKO „LATTE MACCHIATO”

Z miłości do zdrowia i smaku: matcha

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

20 g herbaty matcha

800 ml wody

200 ml mleka (zaw. 1,5% tł.)

sproszkowana herbata matcha

Sposób przygotowania:

Herbatę matcha umieścić w miseczce, wlać odrobinę zimnej wody i dobrze wymieszać miotełką do herbaty matcha lub zwykłą trzepaczką. Następnie zalać gorącą wodą (ok. 80-900C) i energicznie wymieszać miotełką. Rozlać do czterech filiżanek. Spienić gorące mleko, delikatnie dolać do herbaty, przełożyć na górę piankę, posypać proszkiem matcha i natychmiast podawać.

Matcha jako „latte macchiato” smakuje również doskonale z mlekiem sojowym, migdałowym, owsianym i ryżowym.

Tajna moc matchy:

Zielona herbata jest zdrowa, a matcha jest jeszcze zdrowsza. Cudowna japońska herbata jest produkowana z liści herbacianych odmiany tencha i zdecydowanie różni się od zwykłych herbat zielonych. Aby powstała matcha, całe liście są mielone na drobny proszek, który następnie miesza się z wodą i pieni specjalną miotełką.

Tradycyjne parzenie herbaty sprawia, że tylko część (ok. 10-20%) substancji o właściwościach zdrowotnych przedostaje się do wody. Z kolei matcha zawiera wysoce skoncentrowane cenne składniki, przede wszystkim aminokwasy (w szczególności L-teaninę) i antyoksydanty chroniące komórki organizmu.

Dodatkową zaletą herbaty matcha jest efekt ożywczo-pobudzający, bez wywoływania typowego dla kawy poczucia nerwowości.

14. lutego 2017 r.
Zamknij menu