Smothie arbuzowe
więcej
Migdałowe ciasteczka bożonarodzeniowe z nutką wanilii
Wypróbujcie przepis na tradycyjne austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe w wersji fit. Białą mąkę wymieniliśmy na orkiszową, a zamiast masła daliśmy jogurt. I już mamy mniejszą zawartość tłuszczu. Teraz można je jeść bez większych wyrzutów sumienia!
migdałowe ciasteczka: Składniki
(na 24 sztuki)
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 szczypta soli
- 100 g naturalnego jogurtu 1,5% tłuszczu
- 50 g musu jabłkowego niesłodzonego
- 1 łyżeczka cukru pudru lub cynamonu
Ciasteczka bożonarodzeniowe: sposób przygotowania
- Wymieszaj migdały, orzechy laskowe, mąkę orkiszową i szczyptę soli. Przekrój laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka. Wymieszaj jogurt z musem jabłkowym i dodaj do pozostałych składników.
- Zagniataj ciasto przez około 5 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego kulę. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C (termoobieg). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Posyp blat mąką orkiszową, a następnie ponownie zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj walce o grubości palca wskazującego. Pokrój je na kawałki o długości 4-5 cm.Uformuj nieco cieńsze końce tak by powstały półksiężyce i ułóż je na blasze do pieczenia.
- Piecz ciastka przez około 15-20 minut do momentu, aż ich brzegi się zarumienią.
- Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.
08. grudnia 2019 r.