ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADA Z CHILI

Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.

Składniki na 4 porcje:

Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4

  • 1 l mleka (1,5% tł.)
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu

Sposób przygotowania:

Podgrzać 800 ml mleka. Czekoladę posiekać i mieszając, rozpuścić w mleku. Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i dodać do czekolady razem z brązowym cukrem.

200 ml mleka podgrzać i spienić.

Czekoladę przelać do 4 szklanek, podawać ze spienionym mlekiem. Posypać cynamonem.

Poziom ostrości czekolady zależy oczywiście od indywidualnych preferencji - kto chce uzyskać bardziej pikantny napój, może również dodać mielone chili.

11. grudnia 2017 r.
Zamknij menu