Smothie arbuzowe
więcej
Przepis na gorącą czekoladę z chilli
Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.
Kiedyś gorąca czekolada była uznawana za napój luksusowy. Na szczęście dziś każda z nas może pozwolić sobie na wieczorny relaks z filiżanką rozgrzewającej czekolady z chilli w dłoni. To również świetny sposób na poprawę humoru! Wykorzystajcie nasz przepis na gorącą czekoladę, a jeśli macie ochotę modyfikujcie go dodając nowe składniki: pokruszone orzechy lub migdały albo wiórki kokosowe.
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Przepis na gorącą czekoladę z chilli jest naprawdę prosty! Wystarczy kilka składników i po chwili rozgrzewający napój będzie gotowy
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję gorącej czekolady – podziel ilości składników przez 4)
- 1 l mleka (1,5% tł.)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki brązowego cukru
- odrobina cynamonu
Przepis na gorącą czekoladę:
- Podgrzać 800 ml mleka.
- Czekoladę posiekać i mieszając rozpuścić w mleku.
- Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i dodać do czekolady razem z brązowym cukrem.
- 200 ml mleka podgrzać i spienić.
- Czekoladę przelać do 4 szklanek, podawać ze spienionym mlekiem.
- Posypać cynamonem.
Poziom ostrości czekolady zależy oczywiście od indywidualnych preferencji - kto chce uzyskać bardziej pikantny napój, może również dodać mielone chili.
12. grudnia 2019 r.