Bukiet sałat z polędwicą
Szybkie, zdrowe i pyszne dania
Szukacie pomysłu na lekki obiad na pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia? Oto i on! Po suto zastawionym stole wigilijnym takie danie pozwoli odetchnąć naszym brzuszkom.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 600 g różnych gatunków sałat (np. roszponka, sałata dębolistna, endywia, cykoria)
- 4 pomarańcze
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki octu ziołowego
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- 4 steki z polędwicy wołowej (po 80 g)
- grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Dwie pomarańcze grubo obrać i ostrym nożem wyciąć cząstki bez błonek i skórki. Rzodkiewki wyszorować, opłukać, poćwiartować. Ogórka umyć, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, pociąć na paseczki. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z octem ziołowym, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki oleju. Powstały sos i przygotowane wcześniej składniki na sałatkę wymieszać w dużej misce. Patelnię z powłoką teflonową posmarować resztą oleju. Smażyć na nim steki z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.