Bukiet sałat z polędwicą

Szybkie, zdrowe i pyszne dania

Szukacie pomysłu na lekki obiad na pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia? Oto i on! Po suto zastawionym stole wigilijnym takie danie pozwoli odetchnąć naszym brzuszkom.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

  • 600 g różnych gatunków sałat (np. roszponka, sałata dębolistna, endywia, cykoria)
  • 4 pomarańcze
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki octu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 4 steki z polędwicy wołowej (po 80 g)
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Dwie pomarańcze grubo obrać i ostrym nożem wyciąć cząstki bez błonek i skórki. Rzodkiewki wyszorować, opłukać, poćwiartować. Ogórka umyć, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, pociąć na paseczki. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z octem ziołowym, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki oleju. Powstały sos i przygotowane wcześniej składniki na sałatkę wymieszać w dużej misce. Patelnię z powłoką teflonową posmarować resztą oleju. Smażyć na nim steki z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

13. grudnia 2019 r.
Zamknij menu