BUKIET SAŁAT Z POLĘDWICĄ

Szybkie, zdrowe i pyszne dania

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

600 g różnych gatunków sałat (np. roszponka, sałata dębolistna, endywia, cykoria)

4 pomarańcze

2 pęczki rzodkiewek

1 ogórek sałatkowy

2 czerwone papryki

4 łyżki octu ziołowego

sól, pieprz

4 łyżki oleju

4 steki z polędwicy wołowej (po 80 g)

grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście porwać na mniejsze kawałki. Dwie pomarańcze grubo obrać i ostrym nożem wyciąć cząstki bez błonek i skórki. Rzodkiewki wyszorować, opłukać, poćwiartować. Ogórka umyć, pokroić na plasterki. Paprykę umyć, pociąć na paseczki. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z octem ziołowym, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki oleju. Powstały sos i przygotowane wcześniej składniki na sałatkę wymieszać w dużej misce. Patelnię z powłoką teflonową posmarować resztą oleju. Smażyć na nim steki z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

12. listopada 2018 r.
Zamknij menu