OGNISTA ZUPA CEBULOWA

Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

2 cebule

1 zielona papryczka chili

1 ząbek czosnku

2 pory

6 łyżek oleju

1 łyżka ostrego curry

1,2 l bulionu warzywnego

sól, pieprz

½ chlebka pita

1 pęczek natki pietruszki

4 gałązki kolendry

120 ml jogurtu pełnotłustego

120 g gęstej, lekko zakwaszonej śmietany

biały pieprz

2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

 Cebulę przekroić na pół i pociąć w piórka. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pora wyszorować, opłukać i pociąć w cienkie krążki.

Rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Posypać przyprawą curry, wszystko poddusić. Wlać bulion warzywny, wszystko zagotować. Dodać papryczkę chili, gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać por, doprawić solą i pieprzem.

Chlebek pita pokroić w grubą kostkę i zrumienić na pozostałym oleju na drugiej patelni na złoty kolor.

Natkę pietruszki i liście kolendry grubo posiekać. Dodać do zupy na krótko przed jej podaniem.

Wymieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Marynowany zielony pieprz odsączyć, 2/3 pieprzu dodać do jogurtu ze śmietaną, wymieszać. Powstały sos posypać resztą ziaren pieprzu.

Zupę podawać z chlebkiem pita i sosem jogurtowo-śmietanowym.

12. grudnia 2017 r.
Zamknij menu