Najlepsze i najbardziej aromatyczne są świeże podgrzybki. Do tego solidny domowy wywar i zaskoczenie będzie gwarantowane a doznania dla kubków smakowych niesmamowite!

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów
  • Kilka suszonych podgrzybków
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Wywar jarzynowy lub rosół
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz, zioła np. tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie:

Namoczyć przez 15 minut we wrzątku 2-3 suszone podgrzybki, a następnie gotować do miękkości 10 minut.  Świeże grzyby oszczyścić i pokroić w dowolne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, a potem zeszklić pokrojoną w drobną koskę cebulę. Wrzucić pokrojone grzyby oraz suszone grzyby odsączone z wody, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć aż lekko się zarumienią.

Wywar jarzynowy

W garnku zagrzać wywar jarzynowy połączony z wodą z gotowania suszonych grzybów. Do garnka wrzucić ugotowane suszone grzyby i usmażone wcześniej podgrzybki. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, aż zmiękną. W tym czasie część wody odparuje, a sos będzie lekko gęstniał. Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka z grzybami. Całość zagotować.

Smacznego!

22. września 2017 r.
Zamknij menu