Najlepsze i najbardziej aromatyczne są świeże podgrzybki. Do tego solidny domowy wywar i zaskoczenie będzie gwarantowane, a doznania dla kubków smakowych niesamowite!

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów
  • Kilka suszonych podgrzybków
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Wywar jarzynowy lub rosół
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz, zioła np. tymianek, natka pietruszki

przepis na soso grzybory:

  1. Namoczyć przez 15 minut we wrzątku 2-3 suszone podgrzybki, a następnie gotować do miękkości 10 minut.  
  2. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, a potem zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  4. Wrzucić pokrojone grzyby oraz suszone grzyby odsączone z wody
  5. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Smażyć aż lekko się zarumienią.

Wywar jarzynowy

  1. W garnku zagrzać wywar jarzynowy połączony z wodą z gotowania suszonych grzybów.
  2. Do garnka wrzucić ugotowane suszone grzyby i usmażone wcześniej podgrzybki.
  3. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, aż zmiękną. 
  4. W tym czasie część wody odparuje, a sos będzie lekko gęstniał.
  5. Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka z grzybami.
  6. Całość zagotować.

Smacznego!

16. grudnia 2019 r.
Zamknij menu