Smothie arbuzowe
więcej
Przepis na sos grzybowy
Najlepsze i najbardziej aromatyczne są świeże podgrzybki. Do tego solidny domowy wywar i zaskoczenie będzie gwarantowane, a doznania dla kubków smakowych niesamowite!
Składniki:
- 300 g świeżych grzybów
- Kilka suszonych podgrzybków
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Wywar jarzynowy lub rosół
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz, zioła np. tymianek, natka pietruszki
przepis na soso grzybory:
- Namoczyć przez 15 minut we wrzątku 2-3 suszone podgrzybki, a następnie gotować do miękkości 10 minut.
- Świeże grzyby oczyścić i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i masło, a potem zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Wrzucić pokrojone grzyby oraz suszone grzyby odsączone z wody
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Smażyć aż lekko się zarumienią.
Wywar jarzynowy
- W garnku zagrzać wywar jarzynowy połączony z wodą z gotowania suszonych grzybów.
- Do garnka wrzucić ugotowane suszone grzyby i usmażone wcześniej podgrzybki.
- Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, aż zmiękną.
- W tym czasie część wody odparuje, a sos będzie lekko gęstniał.
- Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i wlać do garnka z grzybami.
- Całość zagotować.
Smacznego!
16. grudnia 2019 r.