Jak wzmocnić odporność?

Nadchodzą pierwsze jesienne chłody, więc tym bardziej warto przyjrzeć się naszej odporności!

Jak działa układ odpornościowy i co wpływa na jego pracę? Jak wzmocnić i zwiększyć odporność? Nadchodzą pierwsze jesienne chłody, więc tym bardziej warto przyjrzeć się naszej odporności!

co to jest odporność?

Układ odpornościowy jest biologicznym systemem obronnym. Składa się z anatomicznej bariery, którą tworzy m.in. skóra i błony śluzowe. Pierwszą linię obrony układu odpornościowego stanowią komórki żerne - fagocyty. Ich zadaniem jest wykrycie „wroga“, szybkie pojawienie się na miejscu oraz wchłonięcie nieproszonych gości.

Główną linią obrony są natomiast leukocyty. Część z nich rozlokowana jest w tkankach ciała, część tkwi w „koszarach”, na które składają się narządy i tkanki układu limfatycznego. Nasz układ odpornościowy zasila wsparcie limfocytów ze szpiku kostnego i grasicy. Ta sieć usuwa mikroorganizmy, które zaatakowały nasze ciało, a także bakterie, wirusy, grzyby lub pasożyty.

Słaby układ immunologiczny

Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, automatycznie zwiększa się podatność na infekcje. Atakujące nasz organizm wirusy spotykają się z niewielkim oporem. Niesprawnie działający system immunologiczny może się też charakteryzować nasiloną reakcją na wyimaginowane zagrożenia - wówczas mamy do czynienia z alergią. Zdarza się też, że w przypadku chorób autoimmunologicznych układ odpornościowy zwraca się przeciw nam.

Osłabiona odporność

Na to, jak działa nasz układ immunologiczny wpływa szereg czynników. Co wpływa na odporność?

  • stres
  • dieta
  • aktywność fizyczna
  • stosowanie używek (alkohol, nikotyna)
  • zanieczyszczenie środowiska
  • przyjmowanie antybiotyków
  • choroby, m.in. nowotwory
  • przyjmowanie niektórych leków
Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność?

Układ immunologiczny ma za zadanie chronić organizm przed groźnymi chorobami, jak nowotwory, a także zakażeniami i wieloma innymi problemami zdrowotnymi. Kondycja immunologiczna zależna jest od genetyki, płci i wieku, ale istotny wpływ mają stres, sposób żywienia oraz aktywność fizyczna.

 

Jak podnieść odporność organizmu? Przez sport!

Do immunomodulujących czynników zaliczamy aktywność fizyczną, w czasie jej trwania dochodzi do zmian w grupie białek zwanych cytokinami (odpowiadającymi za stany prozapalne i przeciwzapalne), następuje ich wzrost. Badania pokazują, że wraz ze wzrostem aktywności wzrastają też możliwości układu odpornościowego. Po wysiłku fizycznym o znacznej intensywności immunologia wykazuje wzmożoną prace, aż do 48 godzin!

Chcesz wzmocnić odporność? Ćwicz regularnie przez minimum 30 minut, zacznij od szybkich spacerów.

 

Jak zwiększyć odporność? Zniweluj stres!

Sytuacje stresowe są silnymi bodźcami wędrującymi po zakamarkach całego ciała i obejmują zmiany w neurohormonalne. Stres może być wywołany przez czynniki bardzo proste, jak pragnienie, głód, zimno czy zbyt ciężki wysiłek oraz te natury psychicznej jak frustracje dnia codziennego, strach czy depresja. Adekwatną odpowiedź na te stany przygotowuje praca układów nerwowego, hormonalnego i immunologicznego. U badanych wystawionych na przewlekły stres obserwuje się znaczne obniżenie limfocytów, co skutkuje brakiem odporności. Osoby narażone na negatywne bodźce częściej chorują.

Rada: serce potrafi zwalniać przy słuchaniu muzyki relaksacyjnej, codziennie zadbaj o minimum 20 minut odpoczynku dla ciała i ducha.

 

Odporność a dieta

Pisząc o diecie niskoenergetycznej mam na myśli również ubogą wartość składników odżywczych, szczególnie protein oraz jakość produktów. Niedożywienie, to stan w którym przez dłuży czas nie dostarczane są z pożywieniem elementy, który odwodziłyby od katabolizmu. W niedożywieniu organizm dosłownie zjada sam siebie, w takim stanie nie ma możliwości aby immunologia miała siłę na obronę przed intruzami. Organizm dosłownie nie ma z czego wyprodukować małych obrońców.

Chcesz podnieść odporność? Odżywiaj się racjonalnie, zwracaj uwagę na jakość produktów, które spożywasz, nie stosuj diet z niewystarczającą ilością białka.

 

Odporność a nadwaga i otyłość

Udowodniono związek między nadwagą, otyłością a osłabieniem układu immunologicznego. Winowajcą są komórki tłuszczowe, które wyzwalają cytokiny prozapalne oraz inne białka biorące udział w odpowiedzi odpornościowej. W tkance tłuszczowej białej (żółtej), odpowiedzialnej za magazynowanie energii oraz produkcję hormonów znajdują się makrofagi, których zadaniem jest niszczenie drobnoustrojów. Nadmiarowa tkanka tłuszczowa powoduje upośledzenie ich funkcji tym samym niszczy ich zdolność do ochrony organizmu przed chorobami.

Tutaj warto zwrócić uwagę na otłuszczenie narządów wewnętrznych, przez które mięśnie gładkie nie pracują prawidłowo i również ma to wpływ na zmniejszoną odpowiedź immunologiczną.

Rada: w walce z nadwagą i otyłością najciężej zrobić jest pierwszy krok, daj sobie pomóc i udaj się do trenera, który pomoże Ci dobrać ćwiczenia i wdroży zdrowe nawyki żywieniowe.

5 naturalnych antybiotyków wspomagających odporność

Naturalne antybiotyki, podobnie jak te kupowane w aptekach, niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki. W przeciwieństwie do syntetycznych produktów nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej, która ma kluczowe znaczenie dla naszej odporności. Możemy je stosować przez dowolny okres czasu nie martwiąc się o to, że nasz organizm się na nie uodporni.

PROBIOTYCZNA  ŻYWNOŚĆ

Gdy tylko nastaną pierwsze chłody, sięgaj po fermentowane produkty mleczne np. jogurt, kefir, zsiadłe mleko. Jeśli masz taką możliwość wybieraj żywność z dobrego domowego wiejskiego źródła, ponieważ proces pasteryzacji niszczy dobroczynne drobnoustroje. Zima to czas, gdy na naszych stołach powinna pojawić się kapusta kiszona. Możesz ją traktować jako dodatek do surówek. Sięgnij też po ogórki kiszone, kiszone buraki, zakwas buraczany, naturalny ocet jabłkowy najlepiej ekologiczny lub domowej roboty z własnych jabłek. 

SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane to źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dwóch frakcji błonnika – rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, które wspomoże jelita. Usprawni pasaż jelitowy oraz pomoże zasiedlić jelita dobrymi drobnoustrojami, które będą chronić nas przed chorobami.

JAJKA

Źródła siarki i cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają cholesterol: kluczową i substancję niezbędną do życia. Jajko ma w sobie cenne fosfolipidy, głównie lecytynę. Jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jajko zawiera też pełen komplet aminokwasow wchodzących w sklad jego białek, które są niezbędne dla budowy komórek ludzkiego organizmu. Mowi się , ze są to białka wzrocowe, gdyż białka jaja są zbliżone do tych występujących w organizmie człowieka.

CZOSNEK

Czosnek leczy infekcje i przeziębienia. Zawiera siarkę, wiele witamin oraz allicynę – naturalny składnik o działaniu przeciwbakteryjnym oraz skordyninę A i B. Jest źródłem prowitaminy A, Wit C, PP, witamin B, szereg pierwiastków i minerałów m In. Zawiera też wapń, potas, magnez, żelazo miedź, nikiel, kobalt, selen, german i chrom, które są bombą wzmacniającą organizm.

KASZA JAGLANA

Bogate źródło witamin z grupy B, błonnika, żelaza, witaminy PP, fosforu, wapnia. Usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, wiec dobrze sprawdzi się w nawracających stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, katarze czy podczas przeziębienia. Kasza jaglana dobrze odśluzowuje organizm, a więc pomaga z natarczywym kaszlem czy katarem.

7 rad: jak wzmocnić odporność?

  1. Uprawiaj regularnie sport. Umiarkowany trening dwa do trzech razy w tygodniu pobudza układ odpornościowy i sprawia, że lepiej funkcjonuje.
  2. Wspomagaj swój układ odpornościowy jedząc owoce, warzywa i dostarczając mu witaminy C i D oraz cynku.
  3. Pamiętaj o wzmacnianiu odporności każdego dnia. Każda forma aktywności fizycznej wzmacnia układ odpornościowy.
  4. Zostawiaj samochód na parkingu tak często, jak to możliwe i wsiadaj na rower. Jeśli to niemożliwe, ciesz się 15-minutowym spacerem  podczas przerwy na lunch.
  5. Upewnij się, że masz dość snu. Organizm potrzebuje siedmiu do ośmiu godzin na regenerację.
  6. Wieczorem unikaj ciężkiego jedzenia. Ostatni posiłek jedz od trzech do czterech godzin przed snem.
  7. Unikaj alkoholu i nikotyny tak bardzo, jak to możliwe.

[Autor: Anna Wawrocka]

02. października 2019 r.
Zamknij menu