Sok z pokrzywy

Dlaczego warto pić sok z pokrzywy? Jak go zrobić? Podpowiadamy!

Liście pokrzywy najlepiej dodawać do dań na surowo. Sprawdzą się jako składnik sałatek, zup, kremów, sosów oraz koktajli. Polecamy stosowanie ich szczególnie w towarzystwie soku z cytryny lub limonki. Warto też sięgnąć po sok z pokrzywy.

Sok z pokrzywy i jego właściwości

Sok z pokrzywy powinien zwrócić Waszą uwagę ze względu na swoje niesamowite właściwości. Jakie?

  • jest naturalnym antybiotykiem: wspomaga nas w walce z bakteriami i drobnoustrojami, a także chroni nas przed chorobami;
  • wzmacnia odporność
  • wykazuje działanie przeciwzapalne – zapobiega powstawaniu stanów zapalnych;
  • pomaga usunąć z organizmu toksyny i nadmiaru cholesterolu, dzięki czemu jest pomocny w walce z miażdżycą i chorobami żył. Wspomaga też pracę serca oraz wzmacnia nasze naczynia krwionośne;
  • sok z pokrzywy zawiera w sobie kwas foliowy, dzięki czemu pomaga w walce z anemią;
  • jest źródłem naturalnych witamin i pierwiastków. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B, potas, krzem, wapń;
  • pobudza układ trawienny – wzmacnianie pracy wątroby, pomaga w filtracji nerkowej, wpływa na trzustkę i śledzionę.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Chcąc zrobić sok z pokrzywy zacznij od zebrania młodych pokrzyw. Szukaj ich w miejscach oddalonych od fabryk oraz dróg. Potrzebujesz ich około kilograma. Po zerwaniu umyj rośliny pod bieżącą wodą i odsącz z jej nadmiaru na papierowym ręczniczku. Posiekaj, a następnie wrzuć do sokowirówki. Powstały sok przecedź przez drobne sitko. Następnie przelej do ciemnej, szklanej butelki. Dokładnie zakręć.

Sok z pokrzywy należy pić po łyżeczce od herbaty codziennie rano przed śniadaniem. Kuracja powinna trwać dwa tygodnie. W tym czasie sok przechowuj w lodówce.

07. lipca 2017 r.
Zamknij menu