Smothie arbuzowe
więcej
BRZOSKWINIOWO-WANILIOWE RISOTTO
Coś dla łasuchów - dania główne na słodko!
Składniki na 4 porcje:
Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4
1 laska wanilii
30 g brązowego cukru
500 ml mleka zaw. 1,5% tł.
125 g ryżu na risotto
2 łyżki płatków migdałów
4 połówki brzoskwiń z puszki
½ pomarańczy
3 łyżki miodu
4 łyżki jogurtu zaw. 3,5% tł.
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, tępą częścią noża wybrać ziarna, dodać je razem z cukrem do mleka, wszystko zagotować. Dosypać ryż, gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, często mieszając.
Migdały delikatnie zrumienić na patelni bez tłuszczu. Schłodzić na talerzu.
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy, 3 łyżki soku wymieszać z miodem, skropić nim brzoskwinie.
Garnek z risotto zdjąć z ognia, dodać jogurt i brzoskwinie. Danie podawać na talerzach, posypane płatkami migdałów.
10. lutego 2016 r.