BRZOSKWINIOWO-WANILIOWE RISOTTO

Coś dla łasuchów - dania główne na słodko!

Składniki na 4 porcje:

Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4

 

1 laska wanilii

30 g brązowego cukru

500 ml mleka zaw. 1,5% tł.

125 g ryżu na risotto

2 łyżki płatków migdałów

4 połówki brzoskwiń z puszki

½ pomarańczy

3 łyżki miodu

4 łyżki jogurtu zaw. 3,5% tł.

Sposób przygotowania:

 Laskę wanilii przekroić wzdłuż, tępą częścią noża wybrać ziarna, dodać je razem z cukrem do mleka, wszystko zagotować. Dosypać ryż, gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, często mieszając.

Migdały delikatnie zrumienić na patelni bez tłuszczu. Schłodzić na talerzu.

Brzoskwinie pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy, 3 łyżki soku wymieszać z miodem, skropić nim brzoskwinie.

Garnek z risotto zdjąć z ognia, dodać jogurt i brzoskwinie. Danie podawać na talerzach, posypane płatkami migdałów.

10. lutego 2016 r.
Zamknij menu