Składniki na 24 porcje:                         

 

Ciasto:

220 g mąki (typ 550)

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ łyżeczki soli

1 żółtko

mąka do podsypania przy wyrabianiu ciasta

 

Farsz:

5 gałązek tymianku

1 ½ roladki miękkiego sera koziego (300 g)

80 g suszonych daktyli (bez pestek)

200 g kwaśnej śmietanki

1 łyżka płynnego miodu

sól, pieprz

2 łyżki orzeszków piniowych

papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, żółtko i 100 ml wody miksować przy użyciu końcówek go zagniatania ciasta tak długo, aż ciasto będzie odstawać od brzegu miski. Ciasto umieścić na posypanej mąką stolnicy, krótko ugniatać, uformować z niego kulę. Posmarować resztą oliwy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

 

Farsz:

Tymianek umyć, osuszyć, oderwać listki. Ser pociąć na plasterki. Daktyle grubo posiekać. Śmietankę i miód wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. C. (termoobieg: 200 st. C, gaz: poziom 5). Ciasto ponownie szybko zagnieść na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować z niego prostokąt o wymiarach ok. 28 x 36 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować masą śmietankowo-miodową, na niej ułożyć plastry sera. Posypać daktylami, orzeszkami piniowymi i tymiankiem. Blachę umieścić w piekarniku na najniższym poziomie, ciasto piec przez 12-15 minut. Następnie ciasto wyjąć i po ostudzeniu pokroić na 24 kawałki.

31. marca 2016 r.
Zamknij menu