Ciasto bez cukru

Ciasto bez cukru może być tak samo pyszne, jak tradycyjne. Nie wierzycie? Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ciasto dietetyczne i bez cukru

Ciasta bez cukru to jeden ze sposobów na to, by nasze grzeszki żywieniowe znalazły usprawiedliwienie. A wszystko za sprawą stewii... Ta znana od wieków roślina z powodzeniem zastąpi cukier. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii jest odpowiednikiem szklanki cukru. Mimo, że zioło jest tak słodkie, nie zawiera w ogóle kalorii. Jak pokazują badania, może być stosowana nie tylko podczas diety, ale również przez osoby chore na cukrzycę i nadciśnienie.

Muffinki jaglane z amarantusem i jabłkami (10 sztuk)

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 80 g mąki żytniej
  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g amarantusa
  • 1 jajko 
  • 5  łyżeczek słodzika (stewii)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

W jednej misce dokładnie wymieszać mleko ze stewią oraz z jajkiem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki oprócz jabłek. Wymieszać razem zawartość dwóch naczyń wraz z jabłkami. Nakładać ciasto do silikonowych foremek i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

04. lipca 2017 r.
Zamknij menu