Dynia - kolorowy symbol jesieni

Przez długi czas zapomniana, pokazywała się tylko z okazji Halloween. Od kilku lat świętuje swój wielki powrót, oczarowując bogactwem kształtów i kolorów. Nie bez powodu zasługuje na naszą uwagę! Dynia ma liczne zastosowania kulinarne, jest sycąca i nie tuczy.

Istnieje ok. 800 odmian dyń, w tym żółte, pomarańczowe, ciemnozielone, a nawet białe i szare. Sezon na dynie z lokalnych upraw gruntowych trwa od września do listopada. Należy jednak pamiętać, że niektóre gatunki są niejadalne i mogą służyć wyłącznie jako ozdoba. Małe sztuki można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, a większe egzemplarze w piwnicy.

Do najpopularniejszych dyń jadalnych zaliczają się: dynia olbrzymia, dynia zwyczajna, kabaczek i cukinia, dynia piżmowa oraz różne ogrodowe odmiany dyni. Na szczególną uwagę zasługuje dynia makaronowa, której miąższ dzieli się na cienkie włókna po ugotowaniu warzywa w całości. Chętnie kupowane są również dynie hokkaido, które można przygotowywać i jeść razem ze skórką.

Dynia - kaloryczność i składniki odżywcze

Większość odmian dyni zawiera dużo wody, co sprawia, że są częstym składnikiem wielu diet. Wyjątkiem jest tutaj dynia hokkaido, która ma prawie trzy razy więcej kalorii od popularnej dyni olbrzymiej. Należy jednak pamiętać, że jej zwarty, apetyczny, soczyście pomarańczowy miąższ zawiera dużo więcej składników odżywczych niż inne odmiany dyni. Jakie płyną stąd wnioski dla nas? Tylko dynia hokkaido jest dosyć kaloryczna. Wszystkie inne odmiany (w tym dynia piżmowa) zaliczają się do modułu Warzywa.


Co do zasady, dynia jest niskokalorycznym produktem spożywczym. Poniżej podajemy uśrednioną wartość kaloryczną i składniki odżywcze dla 100 g dyni zwyczajnej (używanej najczęściej jako dekoracja na Halloween):

  • 105 kJ / 25 kcal
  • 1,1 g białko
  • 0,1 g tłuszcz
  • 4,6 g węglowodany
  • zawartość wody 92%


Dynia hokkaido (100 g):

  • 208 kJ / 67 kcal
  • 1,7 g białko
  • 0,5 g tłuszcz
  • 13,6 g węglowodany
  • zawartość wody 80%


Dynia piżmowa (100 g):

  • 79 kJ / 19 kcal
  • 0,3 g białko
  • < 0,1 g tłuszcz
  • 4,1 g węglowodany
 Składniki odżywcze w pigułce

Dynia jest produktem niskokalorycznym, podobnie jak spokrewnione z nią ogórki, melony i cukinie. Jest doskonałym źródłem składników odżywczych i witalności.

Karotenoidy przekształcają się w witaminę A ważną dla wzroku. Ponadto działają jako antyoksydanty, czyli przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Chronią przed rakiem oraz chorobami serca i  dolegliwościami naczyniowymi.

Potas - ok. 300 mg w 100 g miąższu - reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz w naturalny sposób usuwa z niego nadmiar wody.

Błonnik ma pozytywny wpływ na trawienie, poprawia wygląd sylwetki, pracę serca i układu krążenia.

Dynia jest ponadto bogata w witaminy B1, B2 i B6, C, E, kwas foliowy, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera przy tym mało tłuszczu, co czyni ją ulubieńcem wszystkich osób dbających o sylwetkę.

Od prostych przekąsek po wyrafinowane dania - dynia sprawia, że są przede wszystkim zdrowe.

Dynia otwiera przed nami całą paletę kulinarnych możliwości - sprawdza się jako quiche, można z niej usmażyć placuszki albo upiec w piekarniku razem z innymi warzywami i podawać z pysznym dipem. Prawdziwym klasykiem jest pyszna i szybka w przygotowaniu zupa dyniowa. Ma liczne warianty smakowe: z curry i śmietaną albo imbirem i mleczkiem kokosowym, z nutą owocową, po azjatycku lub w wydaniu egzotycznym. A oto nasz ulubiony przepis!

Zupa dyniowa z nutą owocową dla sześciu osób:
  • 1 dynia hokkaido
  • 3 cebule
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml śmietany
  • 1 obrany kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • olej z pestek dyni według uznania

Cebulę obrać i pokroić. Z dyni usunąć nasiona, grubo pokroić. Imbir obrać. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Po ok. 3 minutach dodać kawałki dyni, paprykę i imbir. Zalać bulionem warzywnym, wlać sok i śmietanę, gotować przez ok. 20 minut na małym ogniu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, można skropić przed podaniem odrobiną oleju z pestek dyni.

Ciekawostka: Pestki dyni można wysuszyć i podawać jako przekąskę, z powodzeniem zastępującą orzechy. Z pestek dyni wytłacza się również olej, który jest produktem delikatesowym i nadaje doskonały aromat sałatkom i zupom.

04. listopada 2018 r.
Zamknij menu