Fasolka szparagowa – zielony lek z ogródka

Fasolka szparagowa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i niemal w każdym miejscu na świecie jest składnikiem tradycyjnej kuchni. Także różnorodność jej gatunków robi wrażenie: istnieje ich ponad 500. W Polsce sezon na fasolkę gruntową trwa od lipca do września. Kiedy tylko zauważysz krajowe zbiory na lokalnym targu, koniecznie po nie sięgnij. To zielone warzywo jest nie tylko uniwersalnym składnikiem mającym wiele zastosowań, ale jest także tak zdrowe, że powinno być przepisywane przez lekarzy.

Dlatego fasolka szparagowa powinna znaleźć się na talerzu w każdej zdrowej diecie?

Na całym świecie fasolkę szparagową ceni się jako ważne źródło białka. Dlatego kiedy uprawiasz sport, pomoże Ci ona rozbudować mięśnie i utrzymać szczupłą sylwetkę. Należy jeszcze podkreślić niski indeks glikemiczny tego warzywa: po spożyciu fasolki poziom cukru we krwi wzrasta powoli i równomiernie. Dzięki temu przez długi czas masz uczucie sytości i jesteś chroniona przed atakami głodu. Pośrednio fasolka obniża również ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. A przy tym każde 100 g to zaledwie 34 kalorie.

Ale fasolka potrafi jeszcze więcej. Zawiera duże ilości różnych składników odżywczych:

  • witaminę C służącą zdrowiu systemu odpornościowego,
  • witaminę  B1 i B2 wzmacniające układ nerwowy,
  • witaminę B6, która bierze udział w tworzeniu i przemianie białek, metabolizmie oraz poprawia zdolność koncentracji i wydolność organizmu,
  • ważny dla życia mikroelement – żelazo – które uczestniczy w zaopatrywaniu organizmu w tlen,
  • kwas foliowy biorący udział w przemianie materii i chroniący przed miażdżycą i jej skutkami,
  • potas dla mięśni i nerwów,
  • magnez potrzebny w kościach i mięśniach do regeneracji komórek oraz pozyskiwania energii.

Zawarte w fasolce szparagowej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zanim te zdążą uszkodzić komórki. W ten sposób chronisz swoje DNA. Spożywając fasolkę, dbasz także o swoje tętnice oraz unikasz miażdżycy i chorób z niej wynikających. Oprócz antyoksydantów pomaga w tym również zawarta w fasolce witamina K, flawonoidy oraz włókna rozpuszczalne, które wiążą cholesterol i obniżają jego poziom.

Fasolkę należy jeść również w ramach profilaktyki chorób nowotworowych. Liczne badania pokazują, że warzywo to dzięki zawartości błonnika chroni przed nowotworem jelita grubego. Kobiety, które jedzą fasolkę dwa razy w tygodniu obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi. Zawarty w fasolce kwas foliowy obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki i jelita grubego.

Lekkostrawna fasolka

Aby fasolka była łatwiejsza do strawienia, powinnaś zwrócić uwagę na trzy rzeczy:

- Jedz tylko ugotowaną fasolkę, ponieważ surowa zawiera trującą fazynę. Gotowanie unieszkodliwia tę substancję. Wylej również wodę, w której gotowała się fasolka.

– Fasolka będzie łatwiejsza do strawienia, jeżeli przyprawisz ją kminkiem i kolendrą.

– Fasolka szczególnie dobrze smakuje z cząbrem. Oprócz tego jest on wyjątkowo zdrowy: wspomaga przemianę materii dzięki zawartemu w nim magnezowi, żelazie i manganie. Sezon na to pikantne, podobne do pieprzu zioło trwa od lipca do października. Dostaniesz go teraz w pęczku lub w doniczce. Jeżeli nie zużyjesz wszystkiego od razu, możesz pozostałą część zamrozić lub zasuszyć. 

Różnorodnie i uniwersalnie

Fasolkę szparagową możesz przygotować w tradycyjny sposób – po ugotowaniu podsmażyć na odrobinie masła i zjeść jako dodatek do ziemniaków. Wypróbuj też bardziej egzotyczne warianty: indyjski z kaszą jaglaną, curry i mleczkiem kokosowym. Dodatek pomidorów i bazylii nada fasolce włoskiego charakteru, a łącząc ją z pomidorami, ziemniakami i kminkiem stworzysz tureckie danie. W lecie fasolka pysznie smakuje z sałatą doprawioną lekkim sosem winegret czy dressingiem z kwaśnej śmietany i cząbru. Jeśli chcesz uzyskać danie o bardziej wyrazistym smaku, zmieszaj kwaśną śmietanę z odrobiną musztardy.

Smacznego!

11. sierpnia 2015 r.
Zamknij menu