FASZEROWANY OGÓREK

Szybkie, zdrowe i pyszne dania

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

1 ogórek sałatkowy (600 g)

4 łyżeczki ziaren słonecznika

16 pomidorków koktajlowych

300 g twarożku wiejskiego

sól

pieprz biały

pieprz kolorowy grubo mielony

1 garść rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Ogórka umyć i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką usunąć część nasienną. Połówki ogórka pokroić ukośnie na 8 kawałków. Ziarna słonecznika podprażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką teflonową na jasnobrązowy kolor. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda szypułkowe i pokroić miąższ w drobną kostkę. Twarożek przełożyć do miseczki, wymieszać z ziarnami słonecznika i kawałeczkami pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić masą zagłębienia w ogórkach. Posypać kolorowym pieprzem i rzeżuchą, ułożyć na talerzu i podawać.

02. lipca 2015 r.
Zamknij menu