MAKARON ORKISZOWY W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Podstawowe przepisy na zdrowe dania

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 3 łyżki oliwy

2 średniej wielkości cebule, pokrojone w drobną kostkę

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 bakłażan (ok. 300 g), pokrojony w kostkę

1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w kostkę

4 pomidory, pokrojone w kostkę

4 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę

10 czarnych oliwek

1 łyżeczka oregano

400 g makaronu orkiszowego

1 filiżanka bulionu warzywnego

2 łyżeczki suszonej bazylii

sól morska, czarny pieprz

listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

 Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Przez 8-10 minut podsmażać na niej cebulę, czosnek i bakłażany, co pewien czas mieszając. Dodać cukinię, świeże i suszone pomidory, oliwki i oregano. Gotować przez kolejnych 6-8 minut, mieszając. W tym czasie zagotować wodę, osolić i ugotować w niej makaron orkiszowy al dente. Na patelnię wlać bulion warzywny, wszystko doprawić suszoną bazylią, solą i pieprzem. Patelnię przykryć i wszystko razem gotować przez kilka minut pod przykryciem. Gorącym sosem polać makaron i podawać danie na stół, przybrane świeżymi listkami bazylii. Sos będzie słodszy, jeżeli dodamy do niego odrobinę syropu z agawy, gruszek lub jabłek.

20. sierpnia 2015 r.
Zamknij menu