MAKARON ORKISZOWY W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM
Podstawowe przepisy na zdrowe dania
Składniki na 4 porcje:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
3 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule, pokrojone w drobną kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 bakłażan (ok. 300 g), pokrojony w kostkę
1 cukinia (ok. 400 g), pokrojona w kostkę
4 pomidory, pokrojone w kostkę
4 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę
10 czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
400 g makaronu orkiszowego
1 filiżanka bulionu warzywnego
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól morska, czarny pieprz
listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Przez 8-10 minut podsmażać na niej cebulę, czosnek i bakłażany, co pewien czas mieszając. Dodać cukinię, świeże i suszone pomidory, oliwki i oregano. Gotować przez kolejnych 6-8 minut, mieszając. W tym czasie zagotować wodę, osolić i ugotować w niej makaron orkiszowy al dente. Na patelnię wlać bulion warzywny, wszystko doprawić suszoną bazylią, solą i pieprzem. Patelnię przykryć i wszystko razem gotować przez kilka minut pod przykryciem. Gorącym sosem polać makaron i podawać danie na stół, przybrane świeżymi listkami bazylii. Sos będzie słodszy, jeżeli dodamy do niego odrobinę syropu z agawy, gruszek lub jabłek.