LASAGNE Z ZIOŁAMI

Zielono mi, czyli przepisy na dania z ziołami

Składniki na 4 porcje

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4):

 

2 pęczki różnych ziół (np. pietruszka, bazylia, szczypior, trybula)

100 g parmezanu

2 łyżki oleju

200 g sera ricotta

sól

pieprz

200 g mleka 1,5% tł.

100 ml bulionu warzywnego

100 g serka mascarpone

150 g suszonych pomidorów w oleju

12 płatów lasagne

400 g gotowego sosu pomidorowego (ze słoika)

tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki, posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce. Połowę startego sera wymieszać z ziołami, olejem i serkiem ricotta, doprawić solą i pieprzem. Mleko, bulion warzywny i mascarpone wymieszać w garnku, zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać pozostały parmezan. Pomidory odsączyć. Natłuszczoną formę do zapiekanki wyłożyć 3 płatami lasagne, polać połową sosu pomidorowego, rozłożyć na nim kolejne płaty lasagne, na nich masę z serkiem ricotta, ponownie płaty lasagne, następnie suszone pomidory i resztę płatów lasagne. Polać je resztą sosu pomidorowego oraz masą z serkiem mascarpone. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczny: 1750C, z termoobiegiem: 1500C, gazowy: poziom 2) przez ok. 45 minut.

15. października 2015 r.
Zamknij menu