ROSZPONKA Z OWOCOWO-ORZECHOWYM VINAIGRETTE
Pełne witamin dania wegetariańskie na listopad
Składniki na 4 porcje:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
200 g roszponki
30 g orzechów włoskich
40 g cebuli
60 ml białego balsamico
40 ml oliwy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek (mogą być również posiekane świeże zioła)
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Roszponkę dobrze umyć, przebrać, usuwając nieładne listki i grube końcówki, osuszyć. Orzechy posiekać. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z octem, oliwą, sokiem, ziołami, musztardą i miodem, a następnie dodać orzechy. Sałatę polać vinaigrette tuż przed podaniem.
Dobra rada:
Można przygotować większą ilość vinaigrette i przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Taki zapas przydaje się, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.