ROSZPONKA Z OWOCOWO-ORZECHOWYM VINAIGRETTE

Pełne witamin dania wegetariańskie na listopad

Składniki na 4 porcje:

(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

200 g roszponki

30 g orzechów włoskich

40 g cebuli

60 ml białego balsamico

40 ml oliwy

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

2 łyżeczki suszonych ziół do sałatek (mogą być również posiekane świeże zioła)

2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Roszponkę dobrze umyć, przebrać, usuwając nieładne listki i grube końcówki, osuszyć. Orzechy posiekać. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z octem, oliwą, sokiem, ziołami, musztardą i miodem, a następnie dodać orzechy. Sałatę polać vinaigrette tuż przed podaniem.

Dobra rada:

Można przygotować większą ilość vinaigrette i przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Taki zapas przydaje się, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.

04. listopada 2015 r.
Zamknij menu