Grillowane roladki z bakłażana z serem feta i orzechami
2 porcje
Składniki
1 bakłażan
40 g sera feta
50 g twarożku chudego
2 łyżki orzechów włoskich
Kilka listków mięty
Kilka listków bazylii
2 łyżki soku z cytryny
Mały kawałek papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować delikatnie pędzelkiem namoczonym oliwą po dwóch stronach. Każdy z plastrów umieszczać na patelni grillowej lub grillu. Grillować z obydwu stron do momentu, aż będą miękkie i zaczną się intensywnie rumienić. Upieczone i miękkie plastry zdjąć z rusztu.
W międzyczasie przygotować farsz. Fetę oraz twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze zmielonymi orzechami i drobno posiekanym czosnkiem. Posolić, dodać posiekaną bazylię wraz z miętą oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Na każdy plaster nakładać część pasty i zwijać w rulonik. Wyłożyć na talerze i skropić resztą soku z cytryny, posypać pieprzem, solą i drobno pokrojoną papryczką chili.
Moduły w 1 porcji
Nabiał 1/3
warzywa 1/2
tłuszcze 2