Grillowane roladki z bakłażana z serem feta i orzechami

2 porcje

Składniki

1 bakłażan

40 g sera feta

50 g twarożku chudego

2 łyżki orzechów włoskich

Kilka listków mięty

Kilka listków bazylii

2 łyżki soku z cytryny

Mały kawałek papryczki chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posmarować delikatnie pędzelkiem namoczonym oliwą po dwóch stronach. Każdy z plastrów umieszczać na patelni grillowej lub grillu. Grillować z obydwu stron do momentu, aż będą miękkie i zaczną się intensywnie rumienić. Upieczone i miękkie plastry zdjąć z rusztu.

W międzyczasie przygotować farsz. Fetę oraz twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze zmielonymi orzechami i drobno posiekanym czosnkiem. Posolić, dodać posiekaną bazylię wraz z miętą oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Na każdy plaster nakładać część pasty i zwijać w rulonik. Wyłożyć na talerze i skropić resztą soku z cytryny, posypać pieprzem, solą i drobno pokrojoną papryczką chili.

Moduły w 1 porcji

Nabiał 1/3

warzywa 1/2

tłuszcze 2

24. kwietnia 2017 r.
Zamknij menu