OWOCE GRILLOWANE W MIODZIE Z PISTACJAMI

Lekkie dania z grilla

Składniki na 4 porcje:                         

(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)

 

½ ananasa

200 g truskawek

2 brzoskwinie

2 banany

50 ml soku pomarańczowego

2 łyżki miodu

2 łyżki likieru pomarańczowego

siekane pistacje lub wiórki kokosowe do posypania

tacka grillowa

Sposób przygotowania:

Ananasa obrać, rozciąć, usunąć zdrewniały środek, pokroić na plasterki. Truskawki umyć, większe przekroić na pół. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pociąć na podłużne cząstki. Banany obrać, pokroić na kawałki.

Ananasa i brzoskwinie grillować na tacce grillowej przez ok. 6-8 minut, obracając owoce co pewien czas. Kilkakrotnie posmarować sokiem pomarańczowym. Po 4 minutach dodać truskawki i banany.

Miód i likier wymieszać.

Owoce ułożyć na talerzykach, polać syropem miodowym, posypać pistacjami.

Smakuje doskonale z sorbetem cytrynowym.

28. kwietnia 2016 r.
Zamknij menu