OWOCE GRILLOWANE W MIODZIE Z PISTACJAMI
Lekkie dania z grilla
Składniki na 4 porcje:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
½ ananasa
200 g truskawek
2 brzoskwinie
2 banany
50 ml soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
2 łyżki likieru pomarańczowego
siekane pistacje lub wiórki kokosowe do posypania
tacka grillowa
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać, rozciąć, usunąć zdrewniały środek, pokroić na plasterki. Truskawki umyć, większe przekroić na pół. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pociąć na podłużne cząstki. Banany obrać, pokroić na kawałki.
Ananasa i brzoskwinie grillować na tacce grillowej przez ok. 6-8 minut, obracając owoce co pewien czas. Kilkakrotnie posmarować sokiem pomarańczowym. Po 4 minutach dodać truskawki i banany.
Miód i likier wymieszać.
Owoce ułożyć na talerzykach, polać syropem miodowym, posypać pistacjami.
Smakuje doskonale z sorbetem cytrynowym.