Kalarepa – niepozorna bulwa o cudownych właściwościach

Część 2 naszej serii „Ukryta moc warzyw”

Kalarepa powstała bardzo dawno temu w wyniku skrzyżowania kapusty i buraka. Tradycyjnie spożywa się ją w gotowanej lub duszonej formie w zupach, daniach jednogarnkowych oraz w zapiekankach. Jednak również na surowo zaskakuje ona swoim słodkim, orzechowym aromatem, a ze względu na wysoką zawartość wody ma właściwości odchudzające.

Hit również jesienią

Wprawdzie kalarepa jest postrzegana jako warzywo zimowe, ale także późnym latem i jesienią warto ją wprowadzić jako urozmaicenie w jadłospisie. Białe, ale także niebieskofioletowe bulwy kalarepy są uprawiane w otwartym gruncie od maja do listopada. Mająca zaledwie 25 kalorii w 100 gramach kalarepa zalicza się do energetycznej wagi lekkiej, a przy tym stanowi ważne źródło witaminy C i kwasu foliowego. Zawarty w kalarepie olej gorczycowy zapobiega zapaleniom i wzmacnia odporność.

Składniki odżywcze w pigułce

Witamina C chroni przed wolnymi rodnikami i wzmacnia w ten sposób ochronę komórek. Poza tym stymuluje układ odpornościowy.

Składniki mineralne takie jak potas, wapń i magnez regulują gospodarkę wodną, wzmacniają kości i zęby oraz sterują współdziałaniem układu nerwowego i mięśniowego.

Kwas foliowy (witamina B9) jest niezbędny w procesie podziału komórkowego i tworzeniu nowych komórek. Odgrywa ponadto ważną rolę w metabolizmie żelaza i witaminy B12.

Olej gorczycowy zalicza się do wtórnych substancji roślinnych i chroni przed zapaleniami.

Nie zapomnij o liściach

W przypadku kalarepy do spożycia nadają się również młode liście. Wyróżniają się one szczególnie wysoką zawartością składników odżywczych i mogą być wykorzystywane na surowo lub np. jako substytut szpinaku. Kalarepę można przechowywać w lodówce w przegrodzie na warzywa przez około tydzień. Należy jednak koniecznie usunąć duże liście, ponieważ wyciągają wodę z bulwy.

Do schrupania? Pewnie!

Odkryj na nowo odchudzającą moc kalarepy i spróbuj jej w różnych wariantach. Usuń po prostu liście z bulwy, umyj ją i pokrój w cienkie plasterki. Cieniutkie plastry możesz podać jako carpaccio razem z drobno posiekanymi morelami i młodymi liśćmi kalarepy. Inna smakowita propozycja – ugotuj kalarepę na parze i skrop oliwą oraz posyp tartym parmezanem. Albo ugotuj zupę-krem ze zblendowanej kalarepy i ziemniaków.

30. września 2015 r.
Zamknij menu