Wiśnie i czereśnie – tak smakuje lato!
Czym byłoby lato bez wiśni i czereśni? I kto nie ma pięknych wspomnień z dzieciństwa związanych z tymi owocami? Właśnie – wiśnie i czereśnie mają po prostu niesamowity smak. Poza tym są zdrowe, zawierają mało tłuszczu i są pełne witamin.
Odmiany, czas zbiorów i zastosowanie
Co ciekawe, tylko w językach słowiańskich istnieją odrębne nazwy dla czereśni i wiśni. W językach romańskich i germańskich nie ma takiego rozróżniena! Mówi się na oba gatunki wiśnia, przy czym czereśnia to wiśnia słodka, a wiśnia to po prostu wiśnia lub wiśnia kwaśna. Czereśnie dzieli się na sercówki (o miękkim miąższu) i chrząstki (o miąższy zwartym i jędrnym). Różnią się wielkością i barwą od żółto-czerwonej do niemal czarnej. Wiśnie dzieli się na sokówki (o ciemnym, barwiącym miąższu) i szklanki, których miąższ przybiera dość jasną barwę.
Zbiór dojrzałych wiśni i czereśni odbywa się od maja/czerwca do sierpnia. Należy je spożywać zaraz po zerwaniu, ponieważ psują się już po kilku dniach. W lodówce wytrzymują dwa, trzy dni, potem są niezdatne do spożycia. Mają różnorakie zastosowanie: są przetwarzane na dżemy, kompoty, soki i ciasta, można je gotować i podawać w formie frużeliny do gofrów czy jeść surowe prosto z drzewa. Zawsze są zastrzykiem witamin dla organizmu.
Zawartość składników odżywczych
Wiśnie i czereśnie są przepyszne i zawierają przy tym niewiele kalorii – 100 gram wiśni ma tylko 22 kalorie, natomiast 100 gram czereśni 52 kalorie. Pod skórką wiśni i czereśni kryje się samo zdrowie:
- witamina B – jest ważna dla metabolizmu i układu nerwowego
- witamina C – wspomaga układ immunologiczny
- kwas foliowy – wspomaga podział i powstawanie nowych komórek
- żelazo – jest ważne dla tworzenia komórek krwi
Poza tym wiśnie i czereśnie są bogate w beta-karoten, potas, wapń i magnez oraz zawierają wtórne substancje roślinne, które wzmacniają układ odpornościowy.
Dwa mity, które uporczywie się trzymają
Stara pogłoska mówiąca, że wiśnie/czereśnie w zestawieniu z wodą spowodują bóle brzucha, została w międzyczasie obalona. Brzuch rozboli co najwyżej tego, kto zje za dużo wiśni czy czereśni, ponieważ – jak wszystkie owoce i warzywa, spożyte w dużych ilościach – powodują wzdęcia.
Kolejna plotka odnosi się do przypadkowego połknięcia pestki – zgodnie z nią absolutnie nie można połykać pestki, ponieważ może ona utknąć w wybrzuszeniu jelita i wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego. To też nic innego niż bajka.
To powinnaś wiedzieć o wiśniach i czereśniach
Przed spożyciem powinnaś ostrożnie umyć wiśnie/czereśnie w stojącej wodzie, ponieważ ich cienka skórka szybko pęka pod wpływem strumienia wody. Twardą pestkę wielkości rodzynki można po prostu wypluć lub usunąć w inny sposób. Możesz zebrać pestki, wypłukać je w gorącej wodzie, a następnie np. zaszyć je w małej poduszce. Taka poduszka podgrzana w piekarniku lub schłodzona w lodówce będzie służyła do rozgrzania lub schłodzenia bolących miejsc.
Sposoby na wiśnie i czereśnie
Jeżeli nie chcesz zjeść wszystkich wiśni/czereśni na świeżo, możesz je zamrozić lub usmażyć. W tym celu powinnaś owoce najpierw wydrylować i osuszyć, a następnie ułożyć na tacy i wstępnie zamrozić. Następnie włóż je do torebki i całkowicie zamroź. Jeżeli podczas gotowania zagęścisz je dodatkowo skrobią, będą szczególnie dobre w połączeniu z goframi lub lodami waniliowymi.
Rozpocznij dzień od zdrowego napoju wiśniowego!
Wiśnie świetnie nadają się do shake'ów. Wypróbuj nasz śniadaniowy power drink:
- 250 wiśni (wydrylowanych)
- 1 banan
- 250 ml mleka migdałowego
Wymieszaj wszystko w mikserze i... smacznego. Jeżeli chcesz, aby napój był bardziej orzeźwiający, możesz dodać maślankę zamiast mleka migdałowego i doprawić sokiem z połówki cytryny.