Proste przepisy na koktajle warzywne i owocowe
Koktajle są jednym z najlepszych sposobów na orzeźwienie w gorące letnie dni. To także bomba witaminowa! Dlaczego jeszcze warto?
Koktajle są pyszne, dają mnóstwo energii i stanowią prawdziwą bombę witamin i cennych składników odżywczych. To najlepszy patent na urozmaicenie menu i przemycenie do diety mnóstwa warzyw i owoców.
Koktajle owocowe i warzywne
Koktajle mogą być źródłem białka, ale też cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich m.in.:
- ważny dla mocnych kości wapń;
- sojusznik Twojego serca magnez;
- kluczowy dla funkcjonowania komórek potas;
- wspomagające odchudzanie kwasy omega-3;
- węglowodany złożone, które dostarczają nam energii na kilka godzin.
Co jeszcze? To zależy, po jakie składniki koktajlu sięgniesz! Do stworzenia pysznych napojów potrzebujesz jedynie blendera i sprawdzonych przepisów na koktajle. Te ostatnie podrzucimy Ci my :)
Koktajle owocowe
Koktajle owocowe nie tylko gaszą pragnienie. Zmiksowane owoce i warzywa są istną bombą witaminową! Potrafią dać prawdziwy zastrzyk energii tak potrzebnej nam każdego dnia. Dlatego koktajle warto pić zamiast kawy i... drugiego śniadania. Nie zapominajmy bowiem, że zarówno koktajle owocowe, jak i warzywne są dość kaloryczne. Jeśli będziemy pić je bez ograniczeń, nawet zdrowe koktajle staną się przyczyną wzrostu wagi.
Nie chcąc do tego dopuścić, dobierajmy składniki tak, by nie musieć dodatkowo używać cukru. Odpowiedni miks owoców sprawia, że koktajle owocowe są słodkie same w sobie. Jesteś prawdziwym łasuchem? W takim razie koniecznie sięgnij po jeden z zamienników cukru. Miód lub stewia jak zwykle poradzą sobie znakomicie.
PRZEPIS NA KOKTAJL BANANOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
(Na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 400 g owoców jagodowych (np. malin, owoców leśnych itp.)
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki drobnych płatków owsianych
- 800 ml soku pomarańczowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mrożone owoce jagodowe (np. maliny lub owoce leśne) umieścić w wysokim naczyniu do odmrożenia (najlepiej pozostawić na noc w lodówce).
Banany, płatki owsiane i sok pomarańczowy umieścić w tym samym naczyniu i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Przełożyć do zamykanej butelki lub słoika z nakrętką.
PRZEPIS NA KOKTAJL TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 400 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 1 szkl. mleka owsianego
- 1 łyżeczka słodziku (stewia)
- 4 łyżki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rabarbar pokroić, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i gotować ok 15 minut, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Dokładnie umyć truskawki. Obrać rabarbar i pokroić w plastry. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać kilka kostek lodu i podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
PRZEPIS NA BIAŁKOWY KOKTAJL BANANOWO-POMARAŃCZOWY
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
- 1/2 pomarańczy
- 1 mały banan
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z imbiru
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 łyżka odżywki białkowej
- 3 kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce obrać, pomarańczę wyfiletować. Wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Przelać do wysokiej szklanki.
Można podawać w wersji letniej z kostkami lodu i długą słomką. Połączenie składników z dodatkiem lodu i imbiru wzmacnia właściwości wychładzające organizm w czasie upałów.
PRZEPIS NA KOKTAJL JAGODOWY
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 180 g jogurtu naturalnego
- 250 g jagód
- 2 szkl. mleka
- 2 banany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte jagody lub borówki zmiksować z mlekiem, bananem i jogurtem. Przelać do wysokich szklanek. W razie potrzeby osłodzić miodem lub stewią.
ZIELONE KOKTAJLE WARZYWNE
Zielone warzywa, takie jak jarmuż, natka pietruszki czy szpinak swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który tworzy silne połączenia z częścią toksyn wspomagając oczyszczanie z nich organizmu. Warzywa te są niskokaloryczne i zawierają pokaźną dawkę składników odżywczych. Dzięki zawartości magnezu regulują pracę mięśni i przeciwdziałają skurczom.
Przygotowując zielone koktajle warto sięgnąć po seler naciowy, którego sok poleca się osobom pragnącym obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze. Dzięki zawartości potasu, wapnia, fosforu, cynku, molibdenu oraz witamin A, C, PP i z grupy B seler naciowy wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed miażdżycą i artretyzmem, pomaga przy wzdęciach i niestrawności. Działa też moczopędnie.
PRZEPIS NA ZIELONY KOKTAJL ENERGETYCZNY
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
- 2 awokado
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2 ogórki sałatkowe
- 1 filiżanka świeżej pietruszki
- 4 gałązki selera naciowego
- 4 filiżanki świeżego szpinaku
- 32 kostki lodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, by powstał gęsty, zawiesisty koktajl. Można dosłodzić stewią, koncentratem jabłkowym lub syropem z agawy.
ZIELONE KOKTAJLE SPALAJĄCE TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ
Zielony koktajl zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Daje sytość na długi czas, a dzięki temu że zawiera mało kalorii pozwala zahamować głód. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, czy zdrowe śniadanie. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewni ci energię na cały poranek oraz wspomoże oczyszczenie organizmu. Zawiera wyłącznie naturalny cukier występujący w owocach i jest lekko kwaśny, co niweluje smak warzyw. Aloes słynie ze swych właściwości odchudzających, a także odkwasza organizm. Składniki użyte do przygotowania koktajlu mają charakter zasadowy, stąd stwarzają optymalne warunki do pozbycia się toksyn oraz zbędnej tkanki tłuszczowej.
PRZEPIS NA ZIELONY KOKTAJL
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- garść szpinaku
- 1 laska selera naciowego
- ½ łyżeczki spiruliny
- ½ łyżeczki witaminy C lub sok z 1 cytryny
- 2 kiwi
- 1 jabłko
- ½ szkl. miąższu aloesowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolej więcej wody.
Zdrowe koktajle z rukolą i roszponką
O tym, że warto jeść sałaty nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ale czy na pewno wiecie, jakie korzyści przynosi wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu? Jest ich wiele:
- niska kaloryczność: 100 g, czyli cały pełny talerz liści dostarcza nam ok 20 kcal,
- znajdziesz w nich błonnik, białko, oraz witaminy A, C, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, sodu, selenu, czy cynku,
- mają niski indeks glikemiczny, a tym samym są korzystne dla osób na diecie, bo nie chce się po niej jeść,
- sałaty są wskazane dla kobiet w cięży oraz w okresie jej planowania,
- zawarta w nich witamina A nazywana jest witaminą młodości. Pomaga skórze w zachowaniu wilgoci, miękkości, elastyczności, jędrności. Jest naszą bronią w walce z oznakami starzenia takimi jak zmarszczki. Może być także pomocna w zmniejszaniu rozstępów, czy objawów łuszczenia się skóry. Witamina A jest przeciwutleniaczem mającym zastosowanie w walce z chorobami, w tym również nowotworami,
- potas pomaga w nawodnieniu organizmu i przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia. Zmniejsza ryzyko zatrzymywania wody w organizmie. Od niego zależy prawidłowa praca serca i układu krążenia.
ROSZPONKA
Roszponka to sałata, która może być uprawiana od lipca do sierpnia, najlepiej na niezbyt mokrych, piaszczystych podłożach. Roszponka nie jest wymagająca w uprawie. Możemy wysiewać ją w doniczce, na balkonie czy w ogródku. Szybko zbiera się plony. Jest smaczna zarówno jako dodatek do sałatek, jak również jako ozdoba dań, koktajli i shaków. Ma ciekawy orzechowy posmak i świetnie komponuje się z innymi sałatami. A do tego roszponka ma zaledwie 20 kalorii na 100 gram.
Roszponka wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również właściwościami. Jej wartości odżywcze w Polsce doceniono zaledwie sto lat temu - wcześniej traktowano ją jako chwast! Tymczasem roślina jest bogata w beta-karoten oraz witaminę C. Często zapominamy, że roszponka świetnie wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom. Stosuje się ją także w nieżytach i wrzodach żołądka. Ciekawostką jest również to, że warto jeść ją w czasie przemęczenia oraz w stanach napięcia oraz uczucia niepokoju.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z ROSZPONKĄ I KIWI:
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1 garść roszponki
- 1 mała garść szpinaku
- 2 szt. kiwi
- mały banan
- 2 łyżki soku wyciśniętego z imbiru
- ½ filetowanej pomarańczy
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą blendera.
RUKOLA
Rukola jest prosta w uprawie, a jej liście można wykorzystywać na wiele sposobów. Warto, jeśli nie ze względu na walory smakowe, to choćby właściwości i składniki odżywcze. Jest bogatym źródłem witamin z grupy A, B, C i K. Ma aż osiem razy więcej wapnia i cery razy więcej żelaza niż jej bardziej znana kuzynka - sałata lodowa. Ze względu na obecność flawonoidów oraz związków organicznych nazywanych glukozynolanami często wskazuje się na jej przydatność w profilaktyce zachorowań na nowotwory.
Rukola może być sadzona w ogrodzie już wczesną wiosną aż po jesień, a także w doniczce. W okresie wzrostu rośliny nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Zbiór rozpoczyna się po około 4-6 tygodniach od zasiania, można wybierać najatrakcyjniejsze listki, w zależności od upodobań.
Rukola ma nieco ostrzejszy posmak niż inne sałaty, dzięki czemu wzbogaci dania mięsne, posłuży jako dekoracja, skontrastuje z sałatkami które mają miodowe lub owocowe dressingi. Można ją jeść na surowo, sauté, można ugotować ją na parze tak jak szpinak lub inne warzywa liściaste.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z RUKOLI I TRUSKAWEK
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- Garść rukoli
- ½ szkl. truskawek
- ½ szkl. borówek
- ½ szkl. maślanki
- ½ banana
- 1 łyżeczka mielonego ostropestu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą blendera.