Smothie arbuzowe
więcej
CHRUPIĄCA WIOSENNA SAŁATKA Z KOPREM I JABŁKIEM
Surowy koper, podobnie jak większość warzyw, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w witaminę C. Nawiasem mówiąc, koper włoski jest również niskokaloryczny i pysznie smakuje.
Składniki dla 2 osób:
- 300 g kopru włoskiego ok. 1 pęczka
- 150 gramów jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól, pieprz
- 30 gramów orzechów włoskich
- 50 g rukoli
Sposób przygotowania:
Koper umyć, usunąć szypułkę i pokroić w cienkie paski. Jabłko umyć, w razie potrzeby obrać, wydrążyć i pokroić w drobne paski.
Wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz, aby uzyskać dressing.
Upraż orzechy włoskie na patelni bez oleju. Rukolę umyj, trochę osusz i podziel układając na dwa talerze sałatkowe.
Koper włoski i jabłko połóż na rukoli, polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Na wierzchu posyp prażonymi orzechami włoskimi.
22. marca 2022 r.