Kurczak po azjatycku
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
NA 1 PORCJE: PODZIEL SKŁADNIKI PRZEZ 4
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 6 łyżek sherry
- trochę chińskiej przyprawy
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- biały pieprz
- 25 g suszonych chińskich smardzów
- 250 gram marchewki
- 375 g pora
- 1 puszka pędów bambusa (580 ml)
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokrój w paski. Dobrze wymieszaj 1 łyżkę oleju, sos sojowy, sherry i przyprawy. Zalej drób i odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smardze zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 1 godzinę (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Obierz i umyj marchewki. Umyj pory. Odsącz bambus. Warzywa pokrój w paski. Odsączyć kurczaka, zachowując marynatę. Rozgrzej 3 łyżki oleju na dużej patelni. Smaż mięso partiami na złoty kolor ze wszystkich stron, około 2 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Ciągle mieszaj. Zdejmij. Orzechy nerkowca podsmaż na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
Odcedź i dodaj smardze. Zebraną marynatę wymieszaj z około 1/4 l wody i wlej na patelnię. Wszystko jeszcze raz krótko zagotuj. Skrobię mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aż będzie gładka i zagęścimy nią sos. Kurczak dobrze komponuje się z ryżem.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 1/4 / Nabiał - 0 / Mięso - 1 / Warzywa - 1 1/2
Owoce - 0 / Tłuszcze - 1 1/2 / Luksusy - 0 / Napoje - 0