Smothie arbuzowe
więcej
Komosa ze szpinakiem
To danie jest idealne, gdy jesteś bardzo głodna i chcesz coś szybko zjeść. Jednak najważniejsze jest coś innego: można jeść je bez końca!
Składniki (porcja dla 2 osób)
- 100 g jasnej komosy ryżowej
- 100 g czerwonej komosy ryżowej
- 120 g świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka sezamu
- Sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki zielonego pesto
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą jasną i czerwoną komosę ryżową, a następnie opłucz je wodą, aby usunąć gorzkie substancje. Komosę przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- W czasie, gdy komosa będzie się gotować, upraż na suchej patelni pestki dyni i sezam. Odłóż je na bok. Pokrój cebulę i drobno posiekaj czosnek, po czym oba warzywa podsmaż na patelni na odrobinie oliwy. Dodaj szpinak i gotuj całość przez około 5 minut. na średnim ogniu. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Zmieszaj komosę z pesto, szpinakiem i 3 łyżkami startego parmezanu. Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Rozłóż danie na dwa talerze. Posyp pozostałym startym parmezanem i prażonymi nasionami. Możesz ozdobić całość awokado.
SMACZNEGO!
25. maja 2020 r.