Smothie arbuzowe
więcej
Krem z marchwi i selera naciowego
Zupy robi się wyjątkowo szybko i są lekkostrawne. Mają zadatki na solidną podstawę menu. Nasz krem dzięki zawartości marchwi, selera i mleka kokosowego syci na długo. Danie jest bogate w błonnik i nie zawiera zbyt dużo węglowodanów. To świetny patent na szybką kolację, która w pół godziny znajdzie się na Twoim stole.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g marchwi
- 80 g selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml mleka kokosowego
- Sól i pieprz
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 200 ml wody
Do posypania (opcjonalnie): garść pokrojonych listków pietruszki, kilka rodzynek, obrane jabłko
Sposób przygotowania:
- Obierz marchew i selera. Pokrój na małe kawałki.
- Pokrój cebulę. Podsmaż w rondlu na odrobinie oleju.
- Dodaj marchew i selera, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i wodę. Dopraw solą, pieprzem i bulionem warzywnym.
- Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zblenduj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą.
- Ponownie zagotuj zupę i dopraw do smaku.
Opcjonalnie: Obierz pół jabłka, a następnie z pomocą obieraczki pokrój na bardzo cienkie plastry. Udekoruj zupę pietruszką, plastrami jabłka i posyp pietruszką.
23. czerwca 2020 r.