Krem z marchwi i selera naciowego

Zupy robi się wyjątkowo szybko i są lekkostrawne. Mają zadatki na solidną podstawę menu. Nasz krem dzięki zawartości marchwi, selera i mleka kokosowego syci na długo. Danie jest bogate w błonnik i nie zawiera zbyt dużo węglowodanów. To świetny patent na szybką kolację, która w pół godziny znajdzie się na Twoim stole.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g marchwi
  • 80 g selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 200 ml wody

Do posypania (opcjonalnie): garść pokrojonych listków pietruszki, kilka rodzynek, obrane  jabłko

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchew i selera. Pokrój na małe kawałki.
  2. Pokrój cebulę. Podsmaż w rondlu na odrobinie oleju.
  3. Dodaj marchew i selera, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i wodę. Dopraw solą, pieprzem i bulionem warzywnym.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zblenduj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą.
  5. Ponownie zagotuj zupę i dopraw do smaku.

Opcjonalnie: Obierz pół jabłka, a następnie z pomocą obieraczki pokrój na bardzo cienkie plastry. Udekoruj zupę pietruszką, plastrami jabłka i posyp pietruszką.

23. czerwca 2020 r.
Zamknij menu