Kuchnia śródziemnomorska - przepis na zdrowe wakacje

Cukinia, oliwki, owoce morza…. Te składniki sprawiają, że większość z nas zaczyna odczuwać wakacyjny nastrój. Ale kuchnia śródziemno-morska potrafi o wiele więcej.

Badania medyczne pokazują, że w krajach stosujących dietę śródziemnomorską jest mniej chorób układu krążenia, nadciśnienia i otyłości. Wyższa jest natomiast średnia długość życia.

Powód? Kuchnia śródziemnomorska! Składa się na nią dużo owoców i warzyw, ryb i owoców morza, ale mało nabiału i ryżu, makaronu czy chleba.

W porównaniu z kuchnią środkowoeuropejską w regionie śródziemnomorskim spożywa się mniej mięsa. Z drugiej strony spożycie oliwy z oliwek jest znacznie wyższe. Służy jako główne źródło tłuszczu, a dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne.

Masz ochotę na jeszcze zdrowsze przepisy?

Zapytaj o nie zespół trenerski Mrs.Sporty. Również na blogu www.mrssporty.pl znajdziesz wiele pysznych i zdrowych przepisów.

23. sierpnia 2021 r.
Zamknij menu