Lekkie gofry z sosem kremowym i owocami
3 porcje
Składniki
30 g płatków owsianych
3 łyżki otrębów pszennych
1 opak. cukru wanilinowego
2 jajka
1 szklanka mleka 2%
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego do posmarowania gofrownicy
600 g dowolnych owoców
200 g serka homogenizowanego naturalnego
Stewia do smaku
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Płatki owsiane zmielić w młynku i dodać do nich żółtka, mleko, cukier, otręby i sodę. Dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut, aby otręby zmiękły.
W międzyczasie jogurt wymieszać ze stewią i ulubionymi przyprawami (kakao, cynamon, imbir, posiekana mięta). Białka delikatnie posilić i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce piany do naczynia z otrębami i płatkami delikatnie mieszając łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka – najlepiej użyć masła klarowanego lub oleju kokosowego. Nakładać do mocno rozgrzanej gofrownicy i piec ok. 8-10 minut lub więcej, aż będą dobrze wypieczone. Podawać polane sosem i z dodatkiem owoców.
1 porcja to 2 gofry
Moduły w 1 porcji
Zboża 1/2
Nabiał 1
Mięso 3/4
Owoce 1
Tłuszcz 1/2