Lekkie gofry z sosem kremowym i owocami

3 porcje

Składniki

30 g płatków owsianych

3 łyżki otrębów pszennych

1 opak. cukru wanilinowego

2 jajka

1 szklanka mleka 2%

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżka masła klarowanego do posmarowania gofrownicy

600 g dowolnych owoców

200 g serka homogenizowanego naturalnego

Stewia do smaku

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. Płatki owsiane zmielić w młynku i dodać do nich żółtka, mleko, cukier, otręby i sodę. Dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut, aby otręby zmiękły.

W międzyczasie jogurt wymieszać ze stewią i ulubionymi przyprawami (kakao, cynamon, imbir, posiekana mięta). Białka delikatnie posilić i ubić na sztywną pianę.  Dodawać po łyżce piany do naczynia z otrębami i płatkami delikatnie mieszając łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Gofrownicę nasmarować tłuszczem przy pomocy pędzelka – najlepiej użyć masła klarowanego lub oleju kokosowego. Nakładać do mocno rozgrzanej gofrownicy i piec ok. 8-10 minut lub więcej, aż będą dobrze wypieczone. Podawać polane sosem i z dodatkiem owoców.

1 porcja to 2 gofry

Moduły w 1 porcji

Zboża 1/2

Nabiał 1

Mięso 3/4

Owoce 1

Tłuszcz 1/2

11. maja 2017 r.
Zamknij menu