Jak zrobić dietetyczny omlet z owocami?

Dietetyczny omlet z truskawkami lub innymi owocami to pyszny pomysł na śniadanie. Łapcie przepis!

Polecamy letnią wersję omletów z owocami. To świetny pomysł na sycące śniadanie. Jajka są głównym składnikiem – dają nam sytość, są zdrowe i dostarczają wzorcowego białka, czyli takiego które jest najbliższe białku występującym w organizmie człowieka. Najlepsze będą zerówki lub te ze swojego, sprawdzonego źródła. Aby dobrze się ubiły warto dodać szczyptę soli. Omlet można zrobić z mąką lub w wersji dietetycznej z otrębami, zarodkami pszennymi, mąką kokosową, pełnoziarnistą, czy owsianą. Pomysłów i przepisów jest mnóstwo, dlatego my przedstawiamy te najprostsze i najszybsze! Omlet można zrobić też bez cukru a cukier zastąpić stewią, erytrytolem bądź ksylitolem.

Dietetyczny omlet z truskawkami bez mąki

Przepis na 1 porcję

Składniki:

2 jajka

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mielonych wiórków kokosowych

1 łyżeczka stewii

1 łyżeczka oleju kokosowego

200 g serka homogenizowanego naturalnego

200 g truskawek

Jak zrobić omlet z truskawkami?

Jajko ubić. Po chwili dodać resztę składników i zmiksować blenderze.  Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony.

Posmarować serkiem i ułożyć truskawki. Można złożyć na pół i podawać. 

Omlet bananowo-orzechowy bez mąki i cukru

Przepis na 1 porcję

Składniki:

2 jajka

1 banan

Cynamon 

1 łyżka mielonych orzechów włoskich

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Aromat waniliowy 

1 łyżeczka oleju kokosowego 

Jak zrobić omlet bananowo-orzechowy?

Banana zmiksować z jajkami, orzechami,  siemieniem, cynamonem i aromatem.  Zmiksować. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć pod przykryciem z obydwu stron na złoty kolor. Można posmarować twarożkiem lub serkiem wiejskim i zwinąć lub złożyć na pół. 

Czekoladowy omlet przekładany truskawkami

Czekoladowy omlet z truskawkami jest pożywny i daje sytość nawet na 6 godzin!

Składniki:

2 duże jajka 

3 płaskie łyżki wiórek kokosowych (zmielonych w młynku do kawy)

1/2 łyżeczki kakao

szczypta soli

stewia

1/2  łyżeczki masła klarowanego

150 g borówek lub truskawek

100 g twarożku półtłustego

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania omletu z truskawkami: 

Jajka ubić misce. Dodać szczyptę soli, stewię, wiórki, kakao, siemię lniane i zmiksować.

Na rozgrzaną malutką patelnię wylać 1/3 masy. Smażyć pod przykryciem 2 minuty na minimalnym ogniu. Po tym czasie zsunąć na talerz i przewrócić na drugą stronę. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Po usmażeniu przekładać twarożkiem i dowolnymi owocami. 

W wersji nie dietetycznej każdy omlecik można posmarować dżemem lub masłem orzechowym. 

07. czerwca 2017 r.
Zamknij menu