Małe co nieco z awokado

Tęsknisz już za wiosenną zielenią i czymś super zdrowym w swojej diecie? Mamy coś idealnego!

Awokado słusznie zyskało miano superfoods. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i aminokwasy. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ponadto ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. A gdy dodać do tego, że pasuje niemal do wszystkiego, sama przyznaj: nie można go nie kochać!

SKŁADNIKI:

 

  • 1 awokado
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 garść szpinaku
  • Sól, pieprz, odrobina sezamu i siemienia lnianego

 

PRZYGOTOWANIE:

Umyj awokado, usuń pestkę i z pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki. Zmiażdź miąższ widelcem, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, sezamem i siemieniem lnianym.

Przyprawioną pastę rozsmaruj na kromce pełnoziarnistego pieczywa i udekoruj liśćmi szpinaku.

Twoja wiosenna kanapka jest już gotowa!

21. marca 2020 r.
Zamknij menu