Smothie arbuzowe
więcej
Małe co nieco z awokado
Tęsknisz już za wiosenną zielenią i czymś super zdrowym w swojej diecie? Mamy coś idealnego!
Awokado słusznie zyskało miano superfoods. Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i aminokwasy. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie podnosi poziomu cukru we krwi. Ponadto ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. A gdy dodać do tego, że pasuje niemal do wszystkiego, sama przyznaj: nie można go nie kochać!
SKŁADNIKI:
- 1 awokado
- 2 kromki chleba razowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 garść szpinaku
- Sól, pieprz, odrobina sezamu i siemienia lnianego
PRZYGOTOWANIE:
Umyj awokado, usuń pestkę i z pomocą łyżki wyjmij miąższ ze skórki. Zmiażdź miąższ widelcem, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki oraz oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, sezamem i siemieniem lnianym.
Przyprawioną pastę rozsmaruj na kromce pełnoziarnistego pieczywa i udekoruj liśćmi szpinaku.
Twoja wiosenna kanapka jest już gotowa!
21. marca 2020 r.