Nalewka pigwowa: pyszny sposób na wzmocnienie odporności
Nalewka pigwowa i inne przetwory
Pigwa ma wiele cennych właściwości, z których warto korzystać przez cały rok. Można zrobić z niej galaretkę, marmoladę, dżem oraz sok. Można też dodać pigwę do herbaty, kiszonej kapusty, marynat do mięs, do placków ziemniaczanych, ciast owocowych. Doskonale zagęści dżemy. No i oczywiście: można zrobić z niej pyszną nalewkę na pierwsze jesienne dni. Pita w niewielkich ilościach raz na jakiś czas pozytywnie wpłynie na odporność. Dlaczego warto zamykać pigwę w słoiczkach na dłużej?
Cenne właściwości pigwy
Pigwa wpływa korzystnie na układ pokarmowy, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Często wskazuje się na jej działanie antynowotworowe. Obniża poziom cholesterolu, dba o serce oraz stabilizuje poziom cukru. Witaminy i mikroelementy zawarte w pigwie pomagają wydalać z organizmu toksyny i oczyszczają go. Ale nie tylko! Pigwa to:
- dobre źródło potasu – ma znaczenie dla utrzymania dobrego ciśnienia krwi, zapobiega magazynowaniu wody i puchnięciu, ważny w pracy serca
- źródło żelaza i magnezu – wspomagają pracę układu krążenia, wpływają na wzmocnienie organizmu, pracę mięśni. Uzupełnienie niedoborów żelaza i magnezu jest bardzo ważne podczas intensywnego treningu.
- wapń – dla zdrowia naszych kości,
- siarka – dla budowy komórek, wzmacnia włosy, paznokcie,
- witamina C – odporność, skóra, regeneracja wątroby
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwowca
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 szklanki spirytusu
- 4 szklanki wódki
- grubszy kawałek świeżego imbiru
- świeży kawałek kory cynamonu
- kilka suszonych goździków
Przygotowanie:
Owoce umyć, usunąć pestki, pokroić i wrzucić do szklanego słoika. Zalać wódką, zamknąć i odstawić na 6 tygodni w słoneczne miejsce. Syrop z owoców odlać. Owoce zasypać cukrem. Codziennie wstrząsać słoikiem, aż cukier się rozpuści. Po tygodniu dolać spirytus, miód, wódkę, imbir, cynamon i goździki. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.